Kelemen Hunor, a declarat miercuri că este mare nevoie de o decizie din punct de vedere politic în privința aderării României la Schengen, care să întărească solidaritatea europeană şi nu să o slăbească. Declarația liderului UDMR vine în contextul în care Austria, prin vocea cancelarului Karl Nehammer, și-a exprimat ferm poziția împotriva aderării României la Schengen.
„La reuniunea de mâine a miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde se va discuta despre aderarea României la Schengen, Austria va putea, în continuare, să utilizeze abţinerea strategică. Acest lucru nu ar împiedica aderarea României la Schengen, ci ar însemna doar că, din punct de vedere tehnic, aceasta ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie 2023. Acest lucru presupune, desigur, că va exista un vot separat în cazul fiecărei ţări şi că aderarea României nu este legată de cea a Bulgariei. Acum este mare nevoie de o decizie din punct de vedere politic care să întărească solidaritatea europeană şi nu să o slăbească”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.
Acesta susține că România a îndeplinit toate criteriile tehnice în privinţa aderării la spațiul Schengen.
„Aderarea la Schengen este în interesul tuturor cetăţenilor români, inclusiv al nostru, al maghiarilor din România”, a transmis vicepremierul.
Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi. Agenda oficială a Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, din zilele de 8 şi 9 decembrie, cuprinde ca prim punct o discuţie despre Spaţiul Schengen.
”Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.
Discuţia va avea loc în componenta Afaceri Interne a întrunirii, alături de o discuţie despre migraţie şi azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.
Ideea unei cereri de vot pe tema aderării României la Schengen în JAI a fost ridicată chiar de premierul Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Palatul Victoria.
”Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, au afirmat surse guvernamentale, potrivit News.ro.