Prezent într-o conferinţă de presă la Arad, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat de jurnalişti, sâmbătă, cum vede criticile adresate României în Parlamentul European, el afirmând că unele sunt justificate, altele nu.
„Unele critici sunt justificate, altele nu. Aşa cum am spus, intervenţia jandarmilor la protestele din august, acolo criticile sunt îndreptăţite. În celelalte aspecte, lucrurile sunt mult mai nuanţate şi în principiu eu nu sunt de acord cu modul de abordare cu care Parlamentul European ne-a obişnuit în ultima perioadă când e vorba de statele din estul Europei, din fostele ţări comuniste. Polonia, Ungaria apoi România, deci nu este o modalitate de a rezolva problemele Uniunii Europene. Ar trebui găsită cea mai bună soluţie, nu pumnul în gură, nu atacarea frontală a unora„, a spus liderul UDMR.
Referitor la îngrijorările exprimate în PE cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei, Kelemen Hunor a spus că din punctul său de vedere nu sunt justificate.
„Din cele trei legi privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, în diferite componente, am impresia că două deja au fost semnate de preşedinte, intră în vigoare, a treia este la Curtea Constituţională şi există nişte observaţii de la Comisia de la Veneţia. Eu am citit acele recomandări, unele am înţeles că ar necesita amendatea Constituţiei şi acest lucru nu se poate face în acest moment, pentru că nu are nimeni o majoritate necesară. Şi eu cred că Constituţia ar trebui amendată. Nu spun că sunt perfecte (legile – n.r.), niciodată nu au fost (…) Dar eu nu văd că independenţa Justiţiei în acest moment ar fi în pericol în România. Suntem departe de a fi adevărată o astfel de afirmaţie, că intră Justiţia în subordinea politicului, dar îmbunătăţiri se pot face„, a spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a declarat că Uniunea Europeană trebuie să aibă mai multă răbdare cu fostele ţări comuniste, mai ales cu România, „care a avut patru regimuri totalitare în cei 100 de ani de existenţă”.
„Vă daţi seama ce urme au lăsat aceste regimuri în mentalitatea colectivă, care se schimbă foarte încet… Dacă Rusia nu ne mai ia în serios, îşi bate joc de noi, e clar, măcar cei care ne sunt parteneri să ne ia în serios. Să dai în estici în fiecare zi, să aplici sancţiuni, nu va întări solidaritatea europeană şi nu va rezolva problemele adevărate„, a mai spus liderul UDMR.
Plenul Parlamentului European a dezbătut, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat criticile aduse Guvernului român, spunând că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi că situaţia din România s-a deteriorat.
El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. „Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia„, a afirmat Timmermans.
De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei.