Kelemen Hunor susţine ideea unei discuţii mai largi, la care să participe toate partidele, nu doar cele din coaliţie, pentru a găsi soluţii la problema pensiilor speciale de care beneficiază unele categorii profesionale.
„Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică – nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări.
Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul.
Dacă statul român este în măsură să stabilească care sunt acele categorii socio-profesionale, atunci demagogia, populismul, dispare şi atunci ştii regulile jocului. Nici eu nu accept şi nu este corect să fie pensia mai mare decât salariul. Şi acest lucru se întâmplă cu preponderenţă într-o anumită zonă şi nu se poate. Acest lucru nu este corect, nu este drept faţă de cetăţeni. Dar nici populismele… dom-le, omorâm primarii, omorâm ăştia care nu pot să reproşeze în niciun fel, dar la ceilalţi nu se poate, că nu avem curaj, nu avem viziune”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.
Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a precizat marţi că taxa de solidaritate de 1% din cifra de afaceri, pe care a propus-o în coaliţia de guvernare, va avea ca destinaţie investiţii în domeniile prioritare, cum sunt sănătatea şi educaţia.
„Este o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie, să mai aduci la buget nişte sume cu care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar, în acelaşi timp, trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Eu am propus această taxă, nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Au existat mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii mai greu. Eu propun o taxă de 1% din cifra de afaceri pe anul 2021, pe un an de zile, care înseamnă un venit important şi care va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţie, domenii prioritare, nu cheltuieli permanente”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.