Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei: „Preşedintele să fie ales de Parlament. Două CSM, unul pentru judecători, unul pentru procurori”

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a pus pentru prima dată în spaţiul public problema modificării Constituţiei, în contextul formării unei alianţe pentru guvernare cu PNL şi PSD.
George Russo
10 nov. 2021, 11:54
Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei:

Kelemen Hunor a explicat că o largă majoritate, cum ar fi aceea formată din PNL, PSD şi UDMR, de aproape 70%, trebuie folosită şi pentru a aduce unele modificări legii fundamentale, care în alte condiţii este foarte greu de schimbat.

„Noi avem un sistem constitutional bine gandit, dar am vazut ca nu suntem nici prezidential, nici parlamentar. Sistemul prezidential este in SUA, in Franta, Romania este nu stiu unde, iar marea majoritate a statelor din UE sunt parlamentare. Asta inseamna ca presedintele este ales de Parlament. Poate avea aceleasi atributii, poate i se dau mai multe, sau mai putine, nu asta e important. Noi din 90 sustinem republica parlamentara, am sustinut si in 2003, cand s-a revizuit Constitutia. Noi credem ca Parlamentul si Executivul trebuie sa aiba putere multa, iar presedintele sa fie un mediator eficient.

Ideea este sa fie ales de Parlament, nu trebuie neaparat negocieri, poate un partid are 50 plus 1. Asta inseamna si o mobilizare mult mai buna la alegeri.

In discutii nu mi s-a parut ca celelalte partide ar fi impotriva. Daca vrem reforme pe termen lung, trebuie si una constitutionala si atunci trebuie sa stabilim cele 2-3 teme mari, pentru ca mai multe e greu. Nu m-au rugat cei din PNL si PSD sa fac anuntul ca vrem revizuirea.

Eu cred ca Senatul trebuie ales pe alta logica si cu atributii mult diferite, pentru ca toate proiectele de legi se plimba prin ambele camere. Eu cred ca ar trebui sa aiba atributii in controlul altor institutii, politica externa.

Constitutia nu se poate schimba fara referendum. Nu permite Constitutia sa aschimbam forma statala in monarhie constitutionala.”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24.

Kelemen Hunor: „Am încercat o completare a articolului 1 din Constituţie, pentru că e interzisă schimbarea sintagmei stat naţional”

Preşedintele UDMR a precizat şi care sunt modificările care crede că ar trebui aduse legilor justiţiei, un alt punct firbinte în negocierile dintre cele trei partide privind programul de guvernare.

„Cred ca trebuie sa avem cate un CSM pentru judecatori si pentru procurori, pentru ca nu sunt parteneri, sunt meserii diferite. Asa ar deveni mai independenti, mai liberi. E aceste chestiuni am spus ca trebuie analizate, dar probabil altii vor veni si cu alte propuneri. Asa vad eu, in conditiile unei majoritati de aproape 70%, care poate amenda Constitutia. Trebuie sa ai acest deziderat, altfel… „, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a explicat că nu caută neapărat avantaje pentru comunitatea maghiară şi că orice modificare a Constituţiei trebuie făcută cu mare atenţie, pentru că în caz contrar nu trece de Curtea Constituţională.

„In 2013 am mers pe o completare a articolului 1, pentru ca este interzis sa schimbi sintagma de „stat national”. Atunci am incercat adaugarea ca statul roman recunoaste rolul comunitatilor etnice in formarea statului roman. Dar nu a trecut de CCR si atunci nu mai revenim, pentru ca nu trece de CCR. Daca mergi de doua ori sa te lovesti de acelasi perete, ceva e stricat la etaj. De aceea nu incercam o alta Constitutie, ci doar cateva ajustari.”, a adăugat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Eu nu cred că mă va desemna domnul preşedinte premier, deci pot sta liniştit”

Kelemen Hunor a vorbit şi despre posibilitatea guvernării prin rotaţie şi despre variantele de propuneri de premier din partea celor trei partide.

„Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni.

Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.

Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede.”, spune preşedintele UDMR.

Citeşte şi: PNL pune condiţii PSD-ului: nu-l vrea în Guvern pe Grindeanu, pentru că a dat celebra Ordonanţă 13

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. A devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Trebuie să depuneți documentul
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Florin Doagă a murit într-un accident cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane