Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei: „Preşedintele să fie ales de Parlament. Două CSM, unul pentru judecători, unul pentru procurori”

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a pus pentru prima dată în spaţiul public problema modificării Constituţiei, în contextul formării unei alianţe pentru guvernare cu PNL şi PSD.
George Russo
10 nov. 2021, 11:54
Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei:

Kelemen Hunor a explicat că o largă majoritate, cum ar fi aceea formată din PNL, PSD şi UDMR, de aproape 70%, trebuie folosită şi pentru a aduce unele modificări legii fundamentale, care în alte condiţii este foarte greu de schimbat.

„Noi avem un sistem constitutional bine gandit, dar am vazut ca nu suntem nici prezidential, nici parlamentar. Sistemul prezidential este in SUA, in Franta, Romania este nu stiu unde, iar marea majoritate a statelor din UE sunt parlamentare. Asta inseamna ca presedintele este ales de Parlament. Poate avea aceleasi atributii, poate i se dau mai multe, sau mai putine, nu asta e important. Noi din 90 sustinem republica parlamentara, am sustinut si in 2003, cand s-a revizuit Constitutia. Noi credem ca Parlamentul si Executivul trebuie sa aiba putere multa, iar presedintele sa fie un mediator eficient.

Ideea este sa fie ales de Parlament, nu trebuie neaparat negocieri, poate un partid are 50 plus 1. Asta inseamna si o mobilizare mult mai buna la alegeri.

In discutii nu mi s-a parut ca celelalte partide ar fi impotriva. Daca vrem reforme pe termen lung, trebuie si una constitutionala si atunci trebuie sa stabilim cele 2-3 teme mari, pentru ca mai multe e greu. Nu m-au rugat cei din PNL si PSD sa fac anuntul ca vrem revizuirea.

Eu cred ca Senatul trebuie ales pe alta logica si cu atributii mult diferite, pentru ca toate proiectele de legi se plimba prin ambele camere. Eu cred ca ar trebui sa aiba atributii in controlul altor institutii, politica externa.

Constitutia nu se poate schimba fara referendum. Nu permite Constitutia sa aschimbam forma statala in monarhie constitutionala.”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24.

Kelemen Hunor: „Am încercat o completare a articolului 1 din Constituţie, pentru că e interzisă schimbarea sintagmei stat naţional”

Preşedintele UDMR a precizat şi care sunt modificările care crede că ar trebui aduse legilor justiţiei, un alt punct firbinte în negocierile dintre cele trei partide privind programul de guvernare.

„Cred ca trebuie sa avem cate un CSM pentru judecatori si pentru procurori, pentru ca nu sunt parteneri, sunt meserii diferite. Asa ar deveni mai independenti, mai liberi. E aceste chestiuni am spus ca trebuie analizate, dar probabil altii vor veni si cu alte propuneri. Asa vad eu, in conditiile unei majoritati de aproape 70%, care poate amenda Constitutia. Trebuie sa ai acest deziderat, altfel… „, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a explicat că nu caută neapărat avantaje pentru comunitatea maghiară şi că orice modificare a Constituţiei trebuie făcută cu mare atenţie, pentru că în caz contrar nu trece de Curtea Constituţională.

„In 2013 am mers pe o completare a articolului 1, pentru ca este interzis sa schimbi sintagma de „stat national”. Atunci am incercat adaugarea ca statul roman recunoaste rolul comunitatilor etnice in formarea statului roman. Dar nu a trecut de CCR si atunci nu mai revenim, pentru ca nu trece de CCR. Daca mergi de doua ori sa te lovesti de acelasi perete, ceva e stricat la etaj. De aceea nu incercam o alta Constitutie, ci doar cateva ajustari.”, a adăugat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Eu nu cred că mă va desemna domnul preşedinte premier, deci pot sta liniştit”

Kelemen Hunor a vorbit şi despre posibilitatea guvernării prin rotaţie şi despre variantele de propuneri de premier din partea celor trei partide.

„Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni.

Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.

Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede.”, spune preşedintele UDMR.

Citeşte şi: PNL pune condiţii PSD-ului: nu-l vrea în Guvern pe Grindeanu, pentru că a dat celebra Ordonanţă 13

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Legea pentru șoferi începători pe care mulți nu o o respectă. Riscul de accidente este mult mai mare
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ce a făcut Sabrina, fosta soţie a lui Andrei Perneș, la înmormântare? Imaginile care nu ar fi vrut să apară pe internet
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu. Modul în care va judeca CCR
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Un infractor francez deosebit de periculos a fost capturat la București
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară