Întrebat de jurnaliști, sâmbătă, după Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU), cum ar trebui să fie viitorul premier, liderul UDMR i-a dat ca exemplu pe Dacian Cioloș și Bogdan Olteanu, dar a subliniat că aceasta nu înseamnă că Uniunea îl propune pe vreunul dintre aceștia doi, nominalizarea premierului fiind atributul președintelui țării.
„Gen Dacian Cioloș (fost comisar european — n.r.), gen Bogdan Olteanu (viceguvernator BNR — n.r.). Un om care nu intră în competiție politică anul viitor, care are în spate, dacă vreți, o instituție solidă, o carieră solidă de altă natură decât cea politică și care nu este implicat, în această perioadă, în proiecte politice și nu dorește să fie implicat în proiecte politice, și care nu va folosi instrumentele guvernamentale în competiția politică de anul viitor. Am spus gen, și nu este o propunere de persoană. Am spus gen. Să nu se înțeleagă că am propus pe cineva anume. Este atributul președintelui și partidele politice nu trebuie să dea impresia că vor să ia ceva din atributul președintelui. Este atributul și responsabilitatea președintelui de a veni cu o nominalizare”, a spus Kelemen Hunor.
UDMR cere un GUVERN TEHNOCRAT şi ALEGERI ANTICIPATE, după NEGOCIERILE cu Iohannis. UPDATE
Acesta s-a referit și la importanța votării în Parlament a unui guvern până cel târziu la sfârșitul acestei luni, un guvern care ar putea fi tehnocrat. Soluția aceasta ar fi potrivită, consideră Kelemen Hunor, în condițiile în care un guvern politic nu ar da un răspuns și nu ar detensiona conflictele de la nivelul societății.
Referindu-se și la evenimentele din stradă din ultimele zile, Kelemen Hunor a precizat că orice schimbare trebuie să țină cont de câteva principii importante și că nu trebuie renunțat la instituțiile fundamentale, democratice, la parlamentarism și la partide politice.
„Este adevărat că (…) supărarea e uriașă. Toată clasa politică, fără nuanțe, este respinsă, dar acest lucru nu înseamnă că în afara cadrului parlamentar, în afara instituțiilor democratice se poate găsi o soluție sau o alternativă democratică. Orice altă alternativă înseamnă ori un autoritarism nedorit, ori o altă formă de guvernământ, dictatură de exemplu. Nu dorim așa ceva. Trebuie să ținem cont de aceste aspecte și trebuie să spunem că într-adevăr și oferta, ținând cont de ce dorește societatea, trebuie să vină din partea instituțiilor și a partidelor politice’, a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a participat sâmbătă la ședința de reconstituire a Consiliului Reprezentanților Unionali, în cadrul căreia a fost adoptat regulamentul de desemnare a candidaților la alegerile locale din 2016 și a fost ales un nou președinte al CRU.