Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a comentat situaţia din Ucraina şi a subliniat că Rusia ar trebui să se întoarcă la graniţele anterioare şi Ucraina ar trebui să câştige războiul, iar pentru aceasta, ucrainenii ar trebui susţinuţi de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Întrebat, sâmbătă, la emisiulea Insider Politic de la Prima TV, dacă este de acord cu teza susţinută de Vasile Dîncu, cum că ar vedea o negociere internaţională pentru o formulă de pace între Ucraina şi Rusia, vicepremierul Kelemen Hunor a explicat că Rusia ar trebui să revină la graniţele anterioare.
”Haideţi să vedem cum se poate termina acest război, care sunt modalităţile de a termina. Din punctul meu de vedere, Rusia ar trebui să se întoarcă după graniţele anterioare. Asta este prima opţiune. Asta înseamnă că Ucraina trebuie să câştige războiul şi trebuie să împingă Rusia în spatele graniţelor şi să restabilească integritatea teritorială a Ucranei. Asta este prima opţiune. A doua opţiune este că nu se retrage Rusia. Dar pentru a ajunge undeva la o înţelegere, trebuie măcar o încetinire a focului. Trebuie să opreşti războiul. Şi în acest moment există tratative la nivel 2-3 deci nu a trecut, cred, nici o săptămână să nu existe contacte, există încercarea de a găsi soluţii, dar în acest moment nici ruşii nu sunt gata să se oprească şi nici ucrainienii. Ucrainienii trebuie susţinuţi în acest război, cât poate susţine Uniunea, cât poate susţine Statele Unite, da, bineînţeles, şi trebuie încercat cu toate forţele să împingi Rusia înapoi. Dinspre Rusia, cel puţin de după Ivan cel Groaznic, niciodată n-a venit spre vest nici securitate, nici libertate, nici prosperitate. Nici acum nu vine nici libertate, nici prosperitate, dinspre Rusia. De aceea această agresiune trebuie oprită, trebuie respinsă”, a declarat Kelemen Hunor.
Întrebat, de asemenea, care va fi modalitatea, vicepremierul a explicat că nu are un răspuns exact. ”Dacă eu aş ştii care ar fi modalitatea, probabil că în acest moment nu aş sta aici şi aş discuta cu dumneavoastră. Dar astea sunt modalităţile. Ori câştigi războiul, ori trebuie să intri la un moment dat cu cineva într-o negociere, dar pentru a negocia ceva trebuie să opreşti războiul, trebuie să fie cel puţin o perioadă considerabilă, o încetinire a focului”, a precizat Kelemen Hunor.
Vicepremierul a mai fost întrebat cât crede că va mai continua războiul dintre Rusia şi Ucraina. ”Nu imi dau seama. Acuma e greu de spus, dar văzând ce se întâmplă pe teren, nu cred că suntem spre sfârşitul războiului, deocamdată, din păcate. Şi orice război înseamnă vieţi umane, înseamnă distrugere, înseamnă haos, înseamnă probleme pentru toţi, şi cei care sunt în război şi cei care sunt dincolo de front. Deci, în acest moment eu nu-i văd nici pe ruşi, nici pe ucrainieni să se oprească”, a răspuns Kelemen Hunor.
Hunor a mai fost întrebat dacă este de părere că Putin va putea ataca un stat membru NATO, el afirmând că acest lucru ar însemna o escaladare a războiului.
”Nu cred, fiindcă asta ar însemna escaladarea foarte rapidă a războiului. Şi nu cred că Rusia este în stare de a asuma o escaladare”, a declarat Kelemen Hunor.
Premierul Viktor Orban a declarat că este „în favoarea încetării imediate a focului şi a negocierilor de pace imediate” în cazul războiului din Ucraina. Şeful cabinetului de la Budapesta a declarat că preşedintele american, Joe Biden, a mers prea departe atunci când l-a numit pe Vladimir Putin criminal de război sau criminal în masă, speranţa pentru pace, în opinia sa, fiind fostul preşedinte Donald Trump, transmite Hirado.hu.
Viktor Orban a vorbit în cadrul unui eveniment consacrat războiului din Ucraina şi crizei energetice internaţionale, organizat de revista de afaceri publice Cicero şi cotidianul Berliner Zeitung, intitulat „Furtună deasupra Europei”.
Premierul ungar a afirmat că Ungaria a pierdut deja aproximativ 200 dintre cetăţenii săi care au murit ca recruţi pe front.
Şeful guvernului de la Budapesta a explicat că este o mare problemă faptul că, spre deosebire de cele întâmplate în Crimeea, de data aceasta nu s-a reuşit izolarea conflictului. În anul 2014, pe parcursul atacului rusesc asupra Crimeei, a fost evitată o gravă criză internaţională pentru că germanii, conduşi la acea vreme de cancelarul Angela Merkel, au iniţiat imediat negocieri, a spus politicianul.
Kelemen Hunor: Sunt convins că cu toţii vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi că merităm să intrăm în Spaţiul Schengen. De când e războiul între Rusia şi Ucraina, România a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţă
Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat că România a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţa sa, având în vedere războiul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că merită să fie primită în Spaţiul Schengen. Mai trebuie convinsă Olanda de acest lucru, ţară ai cărei comercianţi ar avea beneficii.
Întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV cât este de probabil că România va fi primită în Spaţiul Schengen la finalul acestui an, Kelemen Hunor a explicat că mai trebuie convinsă Olanda de acest lucru.
”Trebuie să-i convingem pe olandezi. Trebuie să aşteptăm, fiindcă în această săptămână se mai face o verificare tehnică, după care se face un raport, o evaluare care va ajunge la fiecare premier, la fiecare guvern din Uniunea Europeană şi acel raport va spune multe lucruri şi sunt convins că cu toţii vom face efortul necesar să îi convingem pe olandezi, fiindcă aici iarăşi trebuie să discutăm foarte sincer. Tratatul pe Schengen şi criteriile pentru a intra în Schengen sunt criterii tehnice, nu sunt criterii politice. Sunt criterii tehnice, în anii 70-80 de când au început să se dezvolte Spaţiul Schengen. Noi în 2011 am avut raport favorabil spunând că România îndeplineşte toate cerinţele, criteriile tehnice. A fost nu un vot în Parlamentul European, au fost, dacă nu mă înşel, trei voturi pe un raport, că da, România trebuie să intre în Schengen. Că după aceea unii au inventat nişte criterii politice, e o altă discuţie. Eu n-aş accepta şi e greu să înghiţi cerinţe în plus, când ştii că în tratate există doar criterii tehnice. Sunt convins că România îndeplineşte criteriile tehnice şi în 2022 din acest punct de vedere n-avem o problemă”, a declarat Kelemen Hunor.
Vicepremierul a adăugat că intrarea României la Schengen este un pas important şi pentru comercianţii din Olanda.
”Facem totul efortul să-i convingem pe olandezi că România poate asigura securitatea graniţelor externe ale Uniunii şi, bineînţeles, Spaţiului Schengen şi că este în favoarea tuturor cetăţenilor să intrăm în Spaţiul Schengen. Şi pentru comercianţii olandezi e important. Pe de o parte, pe de altă parte, în această perioadă, de când e războiul din apropierea noastră, între Rusia şi Ucraina, România a făcut un efort şi a demonstrat că este capabilă să gestioneze orice criză la graniţă şi la o graniţă lungă, Ucraina şi cu Republica Moldova. Deci avem toate argumentele să spunem şi olandezilor că: dragi prieteni olandezi, suntem pregătiţi pentru a asigura securitatea graniţelor externe şi din punct de vedere economic este în interesul nostru comun de a fi în Spaţiul Schengen”, a precizat Kelemen Hunor.
Întrebat cum comentează că înaintea vizitei premierului olandez în România, ţara noastră a cumpărat două nave multirol de la olandezi, care vor fi asamblate în România, Kelemen Hunor a spus că nu poate specula pe această temă.
”Nu ştiu, nu pot specula aşa ceva. Nu se cumpără de la o zi la alta. Achiziţiile nu se fac de la o zi la alta, sunt discuţii lungi, se vor construi în România pe de o parte, pe de altă parte, România are nevoie de echipamente. Deci trebuie să păstrăm o oarecare seriozitate când discutăm o astfel de astfel de chestiuni”, a declarat Kelemen Hunor.