Kelemen Hunor: Modificările la legile justiţiei nu ating în niciun fel independenţa justiţiei

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat miercuri, la o emisiune online, că modificările aduse legilor justiţiei trebuie analizate articol cu articol, pentru a se vedea dacă nu aduc vreo atingere independenţei justiţiei.
Romania TV
20 dec. 2017, 15:33
Kelemen Hunor: Modificările la legile justiţiei nu ating în niciun fel independenţa justiţiei

Kelemen Hunor a precizat, în continuare, că este foarte important ca în acest domeniu al justiţiei să existe un echilibru instituţional.

„Trebuie să vedem dacă aceste modificări aduc vreo atingere, de orice natură, în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dacă îngreunează sau nu lupta împotriva corupţiei şi trebuie văzut articol cu articol. Acele modificări, din punctul meu de vedere, nu ating în niciun fel independenţa justiţiei, nu subordonează politicului şi nu îngreunează lupta împotriva corupţiei. Eu am spus de fiecare dată, este foarte important să avem o justiţie echilibrată, instituţii ale justiţiei echilibrate, pentru că vorbim de Procuratură, Parchetul General, Înalta Curte şi judecători. Sunt două instituţii care trebuie să fie independente una faţă de cealaltă”, a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, o analiză detaliată a modificărilor propuse arată că CSM va căpăta o putere sporită, acest for fiind cel care garantează şi independenţa justiţiei. De asemenea, mai spune Kelemen Hunor, criteriile de promovare ale procurorilor şi judecătorilor trebuie să fie foarte clare, iar procesul transparent.

Vorbind despre răspunderea magistraţilor, el a mai spus că trebuie văzut dacă există nuanţe prin care judecătorii sau procurorii devin dependenţi de zona politică, dar este de părere că modificările propuse nu conduc către această concluzie.

„Şi nu există aşa ceva. Răspunderea lor înseamnă încă trei trepte – prima dată într-o instanţă internaţională trebuie stabilit dacă a fost într-adevăr încălcat vreun drept şi aici vorbim de drepturile omului, fiindcă CEDO nu discută conţinutul unei hotărâri judecătoreşti, ci procedura. După aceea, trebuie stabilit, prin justiţie, dacă a existat rea-voinţă şi după aceea se poate ca Ministerul de Finanţe să se îndrepte împotriva magistratului care deja s-a dovedit că a avut rea-voinţă sau o greşeală foarte mare. Deci nu se poate face automat, fără să treci prin aceste trei etape, unde oricare dintre ele poate bloca o răspundere propriu-zisă a magistraţilor”, a explicat liderul UDMR.

Acesta a subliniat că, în ultimii ani, la CEDO au fost date multe decizii împotriva României, ţara noastră plătind ”enorm de mult nişte erori judiciare”.

În legătură cu mijloacele legale care pot fi folosite pentru înregistrări în spaţiile publice, Kelemen este de acord că acestea trebuie lăsate să fie folosite ca probe.

„La percheziţii la fel, trebuie să găseşti o soluţie, că dacă te duci să cauţi droguri, dar găseşti arme fără permis, atunci bineînţeles că ceri un nou mandat de percheziţie, înregistrezi ce ai găsit şi e un alt dosar penal şi aşa mai departe”, a spus liderul UDMR.

Acesta s-a referit în declaraţiile sale şi la faptul că procurorul şi avocatul trebuie să aibă la dispoziţie aceleaşi arme şi aceeaşi poziţie în actul de justiţie.

„Pană acum, şi simbolic, procurorul era lângă judecător. Din acest punct de vedere este o discuţie foarte, foarte importantă şi interesantă fiindcă există ţări în care cutuma e foarte clară – avocatul şi procurorul şi în sala de judecată stau la acelaşi nivel, nu stă procurorul lângă judecător şi judecătorul este în vârful sistemului judiciar”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a fost invitat să vorbească, pentru situl publicaţiei Libertatea, despre anumite propuneri de modificare ale legilor justiţiei făcute de PSD-ALDE, care au suscitat dezbateri în ultima vreme şi pe care formaţiunea condusă de el le susţine. El a adăugat însă că UDMR nu agreează şi nu va susţine toate propunerile aduse Legilor 303, 304 şi 314.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis: Dacă cineva crede că modificările legilor justiţiei vor rămâne fără urmări, e căzut din Lună

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Peste 37.500 de candidați s-au înscris la concursul național de ocupare a posturilor didactice
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'