Kelemen Hunor: Modificările la legile justiţiei nu ating în niciun fel independenţa justiţiei

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat miercuri, la o emisiune online, că modificările aduse legilor justiţiei trebuie analizate articol cu articol, pentru a se vedea dacă nu aduc vreo atingere independenţei justiţiei.
Romania TV
20 dec. 2017, 15:33
Kelemen Hunor: Modificările la legile justiţiei nu ating în niciun fel independenţa justiţiei

Kelemen Hunor a precizat, în continuare, că este foarte important ca în acest domeniu al justiţiei să existe un echilibru instituţional.

„Trebuie să vedem dacă aceste modificări aduc vreo atingere, de orice natură, în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dacă îngreunează sau nu lupta împotriva corupţiei şi trebuie văzut articol cu articol. Acele modificări, din punctul meu de vedere, nu ating în niciun fel independenţa justiţiei, nu subordonează politicului şi nu îngreunează lupta împotriva corupţiei. Eu am spus de fiecare dată, este foarte important să avem o justiţie echilibrată, instituţii ale justiţiei echilibrate, pentru că vorbim de Procuratură, Parchetul General, Înalta Curte şi judecători. Sunt două instituţii care trebuie să fie independente una faţă de cealaltă”, a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, o analiză detaliată a modificărilor propuse arată că CSM va căpăta o putere sporită, acest for fiind cel care garantează şi independenţa justiţiei. De asemenea, mai spune Kelemen Hunor, criteriile de promovare ale procurorilor şi judecătorilor trebuie să fie foarte clare, iar procesul transparent.

Vorbind despre răspunderea magistraţilor, el a mai spus că trebuie văzut dacă există nuanţe prin care judecătorii sau procurorii devin dependenţi de zona politică, dar este de părere că modificările propuse nu conduc către această concluzie.

„Şi nu există aşa ceva. Răspunderea lor înseamnă încă trei trepte – prima dată într-o instanţă internaţională trebuie stabilit dacă a fost într-adevăr încălcat vreun drept şi aici vorbim de drepturile omului, fiindcă CEDO nu discută conţinutul unei hotărâri judecătoreşti, ci procedura. După aceea, trebuie stabilit, prin justiţie, dacă a existat rea-voinţă şi după aceea se poate ca Ministerul de Finanţe să se îndrepte împotriva magistratului care deja s-a dovedit că a avut rea-voinţă sau o greşeală foarte mare. Deci nu se poate face automat, fără să treci prin aceste trei etape, unde oricare dintre ele poate bloca o răspundere propriu-zisă a magistraţilor”, a explicat liderul UDMR.

Acesta a subliniat că, în ultimii ani, la CEDO au fost date multe decizii împotriva României, ţara noastră plătind ”enorm de mult nişte erori judiciare”.

În legătură cu mijloacele legale care pot fi folosite pentru înregistrări în spaţiile publice, Kelemen este de acord că acestea trebuie lăsate să fie folosite ca probe.

„La percheziţii la fel, trebuie să găseşti o soluţie, că dacă te duci să cauţi droguri, dar găseşti arme fără permis, atunci bineînţeles că ceri un nou mandat de percheziţie, înregistrezi ce ai găsit şi e un alt dosar penal şi aşa mai departe”, a spus liderul UDMR.

Acesta s-a referit în declaraţiile sale şi la faptul că procurorul şi avocatul trebuie să aibă la dispoziţie aceleaşi arme şi aceeaşi poziţie în actul de justiţie.

„Pană acum, şi simbolic, procurorul era lângă judecător. Din acest punct de vedere este o discuţie foarte, foarte importantă şi interesantă fiindcă există ţări în care cutuma e foarte clară – avocatul şi procurorul şi în sala de judecată stau la acelaşi nivel, nu stă procurorul lângă judecător şi judecătorul este în vârful sistemului judiciar”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a fost invitat să vorbească, pentru situl publicaţiei Libertatea, despre anumite propuneri de modificare ale legilor justiţiei făcute de PSD-ALDE, care au suscitat dezbateri în ultima vreme şi pe care formaţiunea condusă de el le susţine. El a adăugat însă că UDMR nu agreează şi nu va susţine toate propunerile aduse Legilor 303, 304 şi 314.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis: Dacă cineva crede că modificările legilor justiţiei vor rămâne fără urmări, e căzut din Lună

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Proiectul gigant care ar face din România o superputere în Europa și ar asigura o dezvoltare puternică într-o zonă de importanță strategică: rutieră, feroviară, navală. A fost unul din marile visurile lui Nicolae Ceaușescu
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
Playtech.ro
Cine plătește reparațiile la subsolul blocului. Explicația pe care puțini o cunosc
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Vremea severă mai ține câteva zile. Va fi un an fără vară? Ce știe ANM
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Am făcut calcul complet | Cu câți bani iese la pensie un român, dacă a lucrat 35 de ani cu carte de muncă, în Germania
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marele actor! Drum lin, maestre! A fost unul dintre veteranii marelui ecran
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună