Kelemen Hunor, nemulţumit de Codul Administrativ. I-a cerut premierului revenirea la varianta votată în Parlament

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut marţi premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întrevederi avute cu aceasta, revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.
Filip Stan
02 iul. 2019, 12:22
Kelemen Hunor, nemulţumit de Codul Administrativ. I-a cerut premierului revenirea la varianta votată în Parlament

„Am cerut, dacă se poate, să fie discutat textul, din nou, fiindcă nu a apărut în Monitorul Oficial şi până când Parlamentul lucrează este posibil să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei următoare (…) Şi, dacă se poate, o revenire la forma din Parlament, fiindcă acolo au existat dezbateri şi Curtea Constituţională a luat o decizie legată doar de formă, de bicameralism şi nu a analizat fondul textului. Problemele de neconstituţionalitate erau legate de bicameralism, de formă, de procedură, nici de fond”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Legat de folosirea limbii materne în administraţie, liderul Uniunii i-a spus premierului Viorica Dăncilă că drepturile câştigate nu pot fi retrase sau anulate.

„I-am spus că drepturile câştigate, e un principiu, rămân drepturi câştigate, nu se anulează, nu se atinge de drepturile câştigate. Şi acolo scrie că în funcţie de datele statistice, de recensământ, drepturile câştigate vor fi retrase dacă se schimbă procentul în interiorul unei unităţi administrative”, a explicat Kelemen.

Acesta i-a mai atras atenţia premierului că nu este corect că interesul public naţional este prioritar în faţa interesului local, solicitând modificarea articolului respectiv.

„Am spus că nu este corect şi ar trebui să se gândească la modificare la acel articol unde scrie că interesul public naţional tot timpul este prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice guvern va încăleca administraţia locală şi administraţia locală permanent va fi sub presiune autorităţilor centrale, ceea ce nu este ok”, a arătat Kelemen.

O altă modificare care apare în Codul Administrativ votat de Guvern este legată de faptul că funcţionarii publici pot avea funcţii de conducere în partidele politice, preşedintele UDMR punctând faptul că acest lucru este contraproductiv.

„Este absolut contraproductiv să ieşi acum cu o astfel de modificare, că asta înseamnă că într-adevăr toate funcţiile publice, la un moment dat, pot fi puse sub semnul întrebării”, a mai precizat liderul Uniunii.

Kelemen a adăugat că a dorit să îi atragă atenţia premierului şi să argumenteze de ce este bine să se meargă pe varianta votată în Parlament, unde a fost o dezbatere lungă, de câteva luni, inclusiv în comisiile de specialitate şi cu toţi factorii implicaţi.

„Nu mi-a zis nici da, nici ba, mi-a zis că va discuta cu miniştrii şi va lua o decizie ulterioară”, a mai spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a avut marţi o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă, în cadrul căreia i-a cerut şi retragerea unui aviz acordat de Ministerul Culturii pentru un monument amplasat în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, motivând că acesta conţine un simbol legionar.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
De ce nu e bine să bei apă de la robinetul din baie. Specialiștii au elucidat misterul
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
UE anunță că se schimbă regulile pentru români! Dacă ai carduri și conturi la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, trebuie să știi asta!
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Ego.ro
Detalii ULUITOARE despre mama lui David Popovici. A făcut un gest INCREDIBIL pentru a apăra cariera aleasă de fiul ei
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a obținut aurul olimpic la proba de 200 metri liber
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Guvernul retrage proiectul taxei pentru circulația în centrele marilor orașe
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?