Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri seară, că nu va schimba nimic în 2025 cu privire la impozitarea muncii, întrucât nu există studii de impact şi apreciază, de asemenea, că nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv.
”În acest an nu se va schimba nimic. Cum se va face? Nu ştiu. Sunt multe variante. Trebuie discutate cu toată societatea, şi cu patronatul, şi cu sindicatele, cu fiecare om, ce reforme vrem să introducem începând din anul 2026”, a declarat, miercuri, la Europa FM, Kelemen Hunor, întrebat despre impozitarea muncii.
Liderul UDMR a explicat că nu este timp pentru astfel de modificări: ”Aici trebuie să pregăteşti, trebuie să ai nişte studii de impact. Nu există niciun studiu de impact în acest moment. Aceste cercetări, aceste calcule trebuie făcute pentru toate variantele posibile şi imposibile şi după aceea trebuie o dezbatere. Dezbaterea nu poţi să o faci în 48 de ore cu societatea”.
Întrebat, de asemenea, despre impozitul progresiv, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv din două motive. În primul rând, fiindcă pierdem din competitivitate. Într-o economie în dezvoltare, o ţară în dezvoltare trebuie să aibă această modalitate de a atrage investiţii, investitori. Pe altă parte, noi nu suntem în această clipă pregătiţi pentru a calcula venitul global. Tu nu poţi să pui impozitul progresiv doar pe salariu. Tu trebuie să vezi venitul global pentru fiecare persoană şi în funcţie de venitul global să calculezi un impozit progresiv. România, sistemul nostru financiar, guvernamental, fiscal nu este pregătit în acest moment pentru aşa ceva”.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că sunt multe instituţii care sunt supra-dimensiomate şi trebuie reduse schemele de personal, dar acest lucru nu se poate face din pix şi trebuie să existe nişte criterii clare. În plus, Kelemen Hunor afirmă că societatea nu acceptă faptul că unele categorii profesionale se pot pensiona la 50 de ani, de aceea există nemulţumire în societate.
”Dacă ne uităm la anumite instituţii, da, sunt supra-dimensionate şi (…) poţi să reduci, dar această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu nişte criterii, venind cu nişte principii şi trebuie să vezi de ce ai nevoie”, a declarat, miercuri seară, Kelemen Hunor, la Europa FM.
Când i s-a atras atenţia că oamenii se tem că vor rămâne în posturi cei care au pile, liderul UDMR a afirmat: ”Deci, despre acest lucru vorbesc. Trebuie să ai nişte criterii şi trebuie să ştii de ce ai nevoie. Nu poţi să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat în fiecare instituţie, (…) dar fără o reformă structurală nu ai cum să schimbi lumea”.
Potrivit lui Kelemen Hunor, ”oamenii au un simţ al dreptăţii foarte, foarte dezvoltat”. ”Nu pot accepta dacă magistraţii, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că poliţiştii, militarii după 25 de ani de serviciu la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie. Este inacceptabil. Deci societatea nu acceptă aşa ceva. Că ei au creat stat în stat. Asta este. Dar trebuie să spargem aceste bariere. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani, fiindcă tu iei pensie de serviciu. Sau dacă nu vrei să creşti vârsta de pensionare, atunci e o altă soluţie: iei pensia de serviciu când ajungi la 65 de ani. Dar să iei şi pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcţie de conducere tot la stat nu este corect. Şi oamenii de aceea sunt supăraţi”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut reducerea cheltuielilor bugetare, pentru a reduce deficitul, iar Senatul şi Camera Deputaţilor sunt printre instituţiile care au început reorganizarea.