‘Azi (sâmbătă – n.r.) vom lua o decizie dacă vom ieşi sau nu de la guvernare. Ieşim din guvernare în urma unor concluzii, analize interne. (…) La începutul anului am decis să facem parte din coaliţia de guvernare cu Partidul Social Democrat. Pentru UDMR guvernarea nu poate fi un obiectiv, ci un mijloc şi nu putem decide pe principii politice. Majoritatea votanţilor noştri au susţinut practic participarea la guvernare. (…) Azi consider că a fost o decizie corectă. După aproape 9 luni de guvernare, Consiliul Permanent a făcut propunerea ca UDMR să iasă de la Guvernare. (…) S-a redus drastic numărul celor care mai cred în acest guvern, nu poţi guverna dacă nu eşti susţinut. Nu putem guverna ştiind că în doi ani putem risca să nu mai ajungem în Parlament. Şi fără noi guvernul are o majoritate. Principala obligaţie a noastră e să păstrăm acea valoare de 25 de ani, să nu o pierdem’, a spus Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, scrie Agerpres.
Kelemen Hunor a susţinut că 2014 a fost anul premierelor politice, întrucât s-au întâmplat o serie de lucruri cum ar fi dizolvarea Uniunii Social Liberale (USL), care deţinea 70% în Parlament, UDMR a participat în coaliţie cu PSD, au fost doi candidaţi maghiari la preşedinţia României, un etnic german, Klaus Iohannis, a devenit preşedintele statului, dar şi decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda ieşirea Uniunii de la guvernare.
Potrivit lui Kelemen, decizia Consiliului Permanent de a propune ieşirea de la guvernare este o premieră şi că ascultând propunerea votanţilor, Uniunea a considerat că ieşirea de la guvernare e cea mai bună hotărâre.
În privinţa poziţionării UDMR în alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a spus că s-a luat decizia susţinerii unui candidat în turul al doilea, pe baza sondajelor de opinie, însă votul maghiarilor din turul al doilea al prezidenţialelor a fost unul de protest.
‘Am considerat că ar fi bine să luăm această decizie luând în considerare sondajele de opinie. În turul al doilea datele arată că mai mulţi maghiari au participat, în ciuda faptului că niciun candidat român nu a avut niciun mesaj pentru etnicii maghiari. (…) Maghiarii în turul II au avut un vot de protest. S-a mişcat o masă de votanţi pe care niciun candidat maghiar nu i-a putut mişca, nu mai au încredere în noi, nu mai suntem credibili pentru ei. Ar trebui să înţelegem şi să fim cei care ne schimbăm’, a arătat Kelemen Hunor.