Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit că a discutat în cerc restrâns cu partenerii de coaliţie despre alegerile anticipate şi chiar el a venit cu această idee, dar că aceasta nu mai este fezabilă. Propunerea a fost respinsă categoric.
„A fost o discuţie într-un cerc restrâns între preşedinţii partidelor din coaliţie. Fiecare a discutat apoi în partid. Într-adevăr, eu am propus această soluţie.
Nu mai este fezabilă soluţia, fiindcă nu există o înţelegere, un consens şi aici sunt câţiva actori fără de care nu se poate ajunge la anticipate. În primul rând majoritatea şi apoi preşedintele republicii”, a declarat Kelemen Hunor, la Prima.
Acum, în coaliție se discută posibilitatea comasării alegerilor.
„Asta a fost propunerea liberalilor şi se analizează. Din punctul meu de vedere e greu să ajungi la comasarea alegerilor locale cu parlamentare. În primul rând trebuie să vezi oportunitatea politică. Apoi trebuie să vezi dacă constituţional, legal, se poate. Din punctul meu de vedere se poate doar dacă avem stare de alertă, stare de urgenţă.
În 2020 noi am prelungit mandatul aleşilor locali de câteva ori, dar am avut stare de alertă, eram în pandemie. Acum nu putem inventa o stare de alertă doar ca să amânăm mandatul aleşilor locali. Dar se poate analiza.
Eu cred că e foarte greu să mergi pe o astfel de variantă fără să ai într-adevăr contextul stării de alertă sau stării de urgenţă că după aceea, dacă cineva atacă hotărârea sau legea, în funcţie ce cale alegi, la Curtea Constituţională, sau contenciosul administrativ, sigur nu ar rezista”, a mai comentat Kelemen Hunor, pentru sursa citată.
Până la alegeri, Hunor este ferm convins că UDMR va rămâne la guvernare.
„Nu avem de gând să ieşim de la guvernare. Noi ne-am angajat la această coaliţie pentru un mandat întreg. Nu s-a întâmplat nimic în această perioadă, nu a ieşit nimeni de la guvernare, nu a intrat nimeni la guvernare. Poate liberalii au mai pierdut câţiva deputaţi, dar asta este viaţa, aşa este în politică, mai pleacă unii. Au devenit mai mici, dar alte schimbări nu au fost.
Deci nu se pune problema, nu avem de gând să ieşim, dar în România, după cum bine ştiţi, se poate întâmpla orice. E ţara tuturor posibilităţilor, cel puţin în politică (…)
Rotativa nu ne priveşte. Este un acord semnat între PNL şi PSD şi rotativa nu ne priveşte nici când vorbim de funcţia de prim-ministru, nici când vorbim de ministere. Se poate renunţa… Dar asta trebuie să spui că nu mai există acest acord bilateral, dar atunci nu mai există nici rotativa. Sau dacă există rotativa, atunci este pe un acord. Se poate deschide subiectul, dar nimeni nu a zis să deschidem subiectul, fiindcă dacă deschizi acest acord, va fi greu de închis. Asta este problema.
Poţi să faci rotativa pe acordul existent, foarte repede, în câteva zile, nu e o problemă să faci această rotativă şi între cei care au semnat acordul, deci PSD şi PNL, se poate discuta că asta e treaba lor. Eu nu mă bag în această discuţie, nu este treaba mea”, a declarat Kelemen Hunor.
Eduard Novak – Ministerul Sportului, Tanczos Barna – Ministerul Mediului, Cseke Attila – Ministerul Dezvoltării și Kelemen Hunor – vicepremier sunt oamenii UDMR din Guvernul României.