Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Kelemen Hunor a fost reales, vineri, prin vot secret, la Congres, în funcția președinte al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), fiind singurul candidat pentru funcția respectivă.
Iulian Tudor
17 apr. 2015, 17:45
Kelemen Hunor, reales preşedinte al UDMR

Președintele Comisiei de numărare a voturilor, Biro Eniko, a declarat că au fost 575 voturi pentru realegerea lui Kelemen Hunor și zece voturi împotrivă.

Kelemen Hunor: Societatea românească nu acceptă momentan ideea de AUTONOMIE. E nevoie de răbdare

La cel de-al XII-lea Congres al UDMR, care se desfășoară vineri și sâmbătă, la Cluj, participă 778 de delegați.

Cine e Klemen Hunor

Kelemen Hunor s-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârța, județul Harghita, potrivit site-ului oficial www.kelemenhunor.ro

A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară la Universitatea de Științe Agricole Cluj-Napoca, în 1993, și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității ”Babeș Bolyai”, în 1998.

În 1989 a devenit redactor-șef adjunct (și co-fondator) al revistei culturale ”Jelenlét” (”Prezența”), apoi, între 1990 și 1997, a fost redactor la emisiunea în limba maghiară transmisă de Radio Cluj-Napoca, iar între 1993 și 1997 a fost redactor la revista culturală „Korunk”.

Kelemen Hunor a intrat în UDMR în 1997. Președinte executiv al UDMR (2007-2010), după ce a fost președintele Consiliului de coordonare al partidului din 1999, conform cdep.ro. S-a ocupat de mai multe campanii electorale, fiind șef de campanie UDMR la nivel național.

La 25 ianuarie 2011, Kelemen Hunor și-a depus oficial candidatura la șefia UDMR. A fost ales în această funcție, obținând 371 de voturi, în cadrul celui al X-lea Congres al Uniunii desfășurat în perioada 26-27 februarie 2011.

Între 1997 și 2000 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

În legislatura parlamentară 2000-2004 a fost deputat din partea județului Harghita, membru în Comisia de cultură, arte, mijloace de informare în masă. În legislatura 2004-2008 a făcut parte din Comisia de cultură, arte, mijloace de informare în masă, dar și din comisiile de anchetă comune privind efectuarea unui control parlamentar asupra activității Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune și privind activitatea Societății Române de Televiziune conform cdep.ro. A fost chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților (2005-2008).

În 2008 a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 21 Harghita, colegiul uninominal nr. 2. A fost chestor al Camerei Deputaților în sesiunile parlamentare decembrie 2008-februarie 2009 și februarie-septembrie 2009, precum și membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obținut un mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 2 din Harghita, cu 79,4% din voturi. Este vicepreședintele Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare și membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Kelemen Hunor a fost votat drept candidat la alegerile prezidențiale din 22 noiembrie 2009, în cadrul Congresului Reprezentanților Unionali (CRU), întrunit pe 27 iunie 2009, la Târgu Mureș. Și-a depus candidatura la Biroul Electoral Central la 20 octombrie 2009. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din 22 noiembrie 2009, furnizate de BEC, Kelemen Hunor a obținut în primul tur 3,83% din voturi.

A fost ministru al Culturii și Patrimoniului Național în perioada 18 decembrie 2009 — 6 februarie 2012, în cadrul guvernelor conduse de premierul Emil Boc. Între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012 a fost ministrul Culturii și Patrimoniului Național în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Kelemen Hunor a fost vicepremier și ministrul Culturii în Cabinetul Ponta III, în perioada 5 martie — 10 octombrie 2014.

La 17 iulie 2014, Consiliul Permanent al Uniunii Democrate Maghiare din România a decis ca președintele Uniunii, Kelemen Hunor, să candideze la funcția de președinte al României la alegerile din 2 noiembrie. Kelemen Hunor și-a depus candidatura la 22 septembrie 2014, la Biroul Electoral Central.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie 2014, Kelemen Hunor a obținut 3,47% (329.727 voturi).

Potrivit site-ului său oficial, a publicat, în 1995, volumul de versuri ”Mínuszévek” (”Anii minus”), distins, în 1996, cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, urmat de romanul ”A madárijesztők halála” (”Moartea sperietoarelor de păsări”) apărut în 1999 și de volumul de poezie ”Szigetlakó” (”Insularul”) apărut în 2001. De asemenea, are publicate peste 100 de articole în diferite reviste.

I-au fost decernate Premiul Litera-Budapesta (1996), Ordinul Steaua României în grad de comandor (2000) și Ordinul Crucea Mijlocie al Ungariei (2008) potrivit cdep.ro.

Este președinte al Fundației pentru Școală (Iskola Alapitvany) din Cluj-Napoca.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Lovitura care-l îngroapă pe Călin Georgescu. Dosar penal! Decizia nopții în România
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Impozitele pe locuințe, mașini și terenuri, în 2025. Românii care beneficiază de reduceri
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
EL îi ia locul lui Călin Georgescu?! Dezvăluirea care detonează România: Se vor scufunda
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Reform UK devine cea mai populară formațiune politică din Marea Britanie
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic