Kelemen Hunor a fost întrebat, miercuri, dacă este în continuare România un stat eşuat şi a răspuns ”Da, categoric! Nu are capacitatea de a apăra cetăţeni, pe oameni. Există enorm de multe abuzuri din partea instituţiilor şi din partea birocraţiei. Este un stat hiper-birocratizat. Oamenii sunt furioşi când merg la Fisc, când merg la spital, când merg la diferite instituţii şi spun «Domnule, de ce nu se poate să primim servicii de calitate?»”.
Kelemen Hunpr a adăugat că, cel puţin când s-a referit la România ca la un stat eşuat, preşedintele Klaus Iohannis a avut dreptate. Întrebat ce ar face altfel decât actualul preşedinte, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu aş călători în avion din acest tip cu care a călătorit şi călătoreşte Iohannis, nu aş sta retras în Palatul Cotroceni, aş vorbi cu oameni, cu alte categorii sociale ş.a.m.d”.
Preşedintele Klaus Iohannis se declara, pe 1 decembrie 2021, ”îngrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde nouă persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI”, el calificând situaţia drept ”o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”.
Preşedintele afirma că ”statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”.
Kelemen Hunor: Nu mă pricep la strategii politice sofisticate / Am rămas perplex de câteva ori în aceste zile / Se ceartă în coaliţie şi spun că guvernarea merge perfect / Dacă asta este perfecţiune, nu ştiu cum arată o guvernare instabilă şi imperfectă
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, că a rămas perplex în ultimele zile după ce a văzut declaraţii ale liderilor coaliţiei, care, deşi se certă, spun că guvernarea merge perfect. ”Datoria şi deficitul creşte, condiţiile financiare sunt din ce în ce mai proaste, nu prea sunt bani”, afirmă Kelemen Hunor, adâugând că, ”dacă asta este perfecţiune, nu ştiu cum arată o guvernare instabilă şi imperfectă”. Întrebat dacă liderii coaliţiei chiar vor UDMR la guvernare după alegeri sau este doar o tactică de campanie, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu mă pricep la strategii politice sofisticate”.
Kelemen Hunor a fost întrebat, miercuri, cu care dintre ele două partide din coaliţie – PSD sau PNL – ar fi dispus să intre la guvernare după alegeri, având în vedere că liderii celor două formaţiuni şi-au exprimat dorinţa de a coopta UDMR la guvernare şi a răspuns. În funcţie de rezultatele alegerilor, vom răspunde la această întrebare. Astăzi nu pot să răspund la această întrebare, că trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor. Foarte multe combinaţii nu vor fi posibile, trei, patru maxim, dar nu intru eu astăzi în speculaţie, aşteptăm votul cetăţenilor”.
Întrebat dacă liderii coaliţiei chiar vor UDMR la guvernare după alegeri sau este doar o tactică de campanie, liderul UDMR a afirmat: ”Nu mă pricep eu, nu mă pricep la strategii politice sofisticate şi, mai ales, nu ştiu care e strategia fiecăruia. Am văzut şi eu, am rămas şi eu perplex de câteva ori în aceste zile, dar asta nu contează. Eu am strategia mea, avem strategia noastră şi eu vreau să mă adresez tuturor cetăţenilor care aşteaptă vocea raţiunii şi vor să voteze bunul simţ.
Întrebat de ce a rămas perplex, liderul UDMR a explicat: ”Păi, aşa cum se ceartă cei din coaliţie, în primul rând şi spun că guvernarea merge perfect. După cum aţi văzut, guvernarea merge perfect, datoria şi deficitul creşte, condiţiile financiare sunt din ce în ce mai proaste, nu prea sunt bani, dar ei spun că merge perfect guvernarea. Ok, dacă asta este perfecţiune, nu ştiu cum arată o guvernare instabilă şi imperfectă”.
”Apoi, unul spune celuilalt că numeşte premier dacă câştigă alegerile prezidenţiale, domnul Ciolacu, domnului Ciucă, bineînţeles, şi domnul Ciucă spune, dacă el câştigă, nu-l numeşte pe domnul Ciolacu. Domnul Ciolacu spune că împărţeşte puterea. Cu cine împarte puterea? Pun şi o întrebare. Cu domnul Ciucă, sau cu domnul Iohannis, eventual cu Elena Lasconi, că altă posibilitate nu prea există”, a detaliat Kelemen Hunor.
”Dacă el spune că va numi pe domnul Ciucă şi vor guverna împreună, atunci de ce se mai organizează alegeri? Deci, din acest punct de vedere mă uit şi eu, nu înţeleg eu strategia asta sofisticată, dar probabil că are un sens”, a adăugat preşedintele UDMR.
Întrebat cu care dintre cele două partide sau dintre cei doi lideri s-a înţele mai bine, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu pot să mă bag eu acuma între doi. Între cei doi, văd că nu prea se înţeleg, sau Marcel nu se înţelege cu Nicu, sau invers, nu mai ştiu. Dar nu mă bag eu”.
Kelemen Hunor: Eu, la alegerile prezidenţiale, a 4-a oară depun semnăturile şi candidatura / Să nu credeţi că sunt un jucător la loto care revine de fiecare dată şi crede că, la un moment dat, totuşi, va avea noroc / De ce candidează liderul UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, că şi-a depus a patra oară candidatura în alegerile prezidenţiale, dar nu pentru că speră la un alt rezultat decât la tururile trecute de scurtin. ”Să nu credeţi că sunt un jucător la loto care revine de fiecare dată şi crede că, la un moment dat, totuşi, va avea noroc”, a afirmat Kelemen Hunor, precizând că astfel are posibilitatea de a vorbi despre lucrurile care-i nemulţumesc pe români, indiferent de etnie.
”Am depus listele de semnături pentru alegerile parlamentare şi listele de semnături pentru alegerile prezidenţiale şi lista pentru Diasporă. Celelalte liste vor fi depuse, în termen, în judeţe. Înainte de toate, vreau să le mulţumesc celor care au susţinut lista noastră pentru parlamentare şi celor care au susţinut candidatura mea la prezidenţiale, pentru colegii noştri care au fost pe teren şi au adunat aceste semnături, au muncit în aceste două-trei săptămâni foarte intens”, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor, după depunerea candidaturilor.
Liderul UDMR a vorbit despre decizia sa de a candida : ”Eu, la alegerile prezidenţiale, a 4-a oară depun semnăturile şi candidatura. Să nu credeţi că sunt un jucător la loto care revine de fiecare dată şi crede că, la un moment dat, totuşi, va avea noroc. Aici nu e vorba despre un câştig personal, eu candidez pentru a spune lucrurilor pe nume şi pentru a arăta care sunt problemele reale ale României astăzi, şi pentru români, şi pentru maghiari, şi pentru celelalte etnii. Nu contează aici etnia, fiindcă problemele sunt valabile pentru fiecare dintre noi”.
Kelemen Hunor a adăugat că vrea să arate ”de ce sunt oamenii furioşi, de ce sunt nemulţumiţi de stat, de ce are Iohannis dreptate când vorbeşte despre statul eşuat şi care sunt soluţiile pentru a rezolva această problemă enormă care înseamnă lipsă de speranţă, lipsă de încredere şi, bineînţeles, problemele demografice cu care ne confruntăm”.
”Să arăt de ce sunt oamenii furioşi, de ce se simt striviţi de stat, de instituţiile statului, de ce sunt umiliţi şi, bineînţeles, să arătăm o viziune şi un drum pe care le putem parcurge împreună la alegerile prezidenţiale”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Acesta a precizat că, în primul tur, fie care poate vota cum îi dictează conştiinţa, având libertatea de a alege.
”În primul tur există posibilitatea, într-adevăr, libertatea de a alege soluţia bună. Şi vă rog să mă susţineţi la alegerile prezidenţiale”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: În ceea ce priveşte parteneriatul civil, se pot găsi formule, dar, în ceea ce priveşte căsătoria, nu trebuie schimbat nimic / Căsătoria este între bărbat şi femeie şi aşa trebuie să rămână / Ce crede liderul UDMR despre avort
Preşeidntele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că instituţia căsătoriei este corect reglementată în legislaţia româneqască şi acest lucru nu trebuie schimbat. ”Căsătoria este între bărbat şi femeie şi aşa trebuie să rămână”, afirmă Kelemen Hunor. Întrebat despre avort, liderul UDMR crede că nici în acest domeniu nu trebuie schimbat nimic faţă de cum este actualmente în legislaţie.
Kelemen Hunor a fost întrebat, miercuri, după ce şi-a despus candidatura la alegerile prezidenţiale, despre avort şi parteneriatul civil între persoanele LGBT.
”În ceea ce priveşte avortul şi tot ce însemană această posibilitate de a alege, trebuie păstrat cum este acum, nu trebuie schimbat nimic”, a declarat Kelemen Hunor.
”În ceea ce priveşte parteneriatul nostru civil, sigur, ştiinţa juridică este extrem de flexibilă, se pot găsi formule, dar, în ceea ce priveşte căsătoria, nu trebuie schimbat nimic. Legislaţia românească este din acest punct de vedere foarte, foarte corectă. Căsătoria este – şi această instituţie – între bărbat şi femeie şi aşa trebuie să rămână. Pentru celelalte forme poţi să găseşti diferite forme juridice prin care poţi să rezolvi problema”, a mai declarat Kelemen Hunor.