Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat, joi seară, că în actuala coaliţie de guvernare s-a schimbat raportul de forţe, iar PSD reprezintă prima forţă deoarece are cei mai mulţi parlamentari.
”Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3, joi seară.
Întrebat cât de diferită e noua guvernare faţă de cea de dinainte, Kelemen Hunor a declarat că s-a schimbat raportul de forţe. ”Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţi, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere s-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară ca să mă exprim în felul acesta”, a declarat liderul UDMR.
Acesta a adăugat că ”au administraţia în sânge, PSD-iştii fiindcă au fost la guvernare, ştiu ce înseamnă guvernarea, nu învaţă la locul de muncă, plus au o acoperire naţională, în ceea ce priveşte autorităţile locale”.
”Această coaliţie, împreună deţine în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest lucru iarăşi este un lucru foarte important şi din acest punct de vedere nu mai vorbim de nuanţe, vorbim de nişte diferenţe semnificative, nemaivorbind că sunt şi viziuni diferite în multe domenii şi acest lucru s-a văzut şi când am negociat programul de guvernare, se va vedea şi în continuare. Dar iarăşi, nu este o tragedie, nu trebuie să spunem că vai, nu se pot armoniza poziţiile. Ba da, putem armoniza poziţiile celor trei- patru actori fiindcă vorbim şi de grupul minorităţilor naţionale fiindcă şi ei susţin guvernul, dar nu va fi uşor”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Vicepremierul a adăugat că nu e deloc simplu într-o coaliţie de guvernare. ”Dacă cineva crede că e foarte-foarte simplu, nu e. Nicio coaliţie nu este foarte simplă fiindcă sunt partide cu agende diferite, cu viziuni diferite, de la stânga la dreapta, de la centru-stânga la centru-dreapta”, a declarat Kelemen Hunor.
PSD şi PNL, conflict pe tema certificatului verde: „Nu îmi plac oamenii care vorbesc o limbă la Bucureşti şi alta la Bruxelles, populismul nu ţine”
Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a afirmat, joi seară, că are o relaţie corectă cu preşedintele Klaus Iohannis cu care comunică ori de câte ori este necesar şi se şi întâlnesc dacă este cazul. Întrebat de ce nu a fost la recepţia de Ziua Naţională oferită de preşedintele Klaus Iohannis, Kelemen Humor a precizat că nu era în Bucureşti, profitând de zilele libere pentru a merge la familie, la fel ca şi colegii săi de partid care fac parte din Guvern.
Kelemen Hunor a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, ce relaţie are cu preşedintele Klaus Iohannis şi a afirmat: ”E o relaţie corectă, o relaţie instituţională, o relaţie între preşedintele României şi liderul unui partid din coaliţia de guvernare. Da, vorbim, bineînţeles. Când este cazul ne şi vedem”.
Vicepremierul UDMR afirmă că nu există o problemă de comunicare cu şeful statului. Întrebat de ce nu a fost la recepţia de Ziua Naţională, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu am fost în Bucureşti, am fost – şi am anunţat – am fost la Cluj, pentru că trei-patru săptămâni, când au fost negocierile, nu am prea ajuns pe acasă”.
Kelemen Hunor a explicat că şi colegii săi din Guvern au mers acasă la familii, toţi miniştrii UDMR având copii mici.
”Nu a fost nicio supărare, am fost invitaţi cu toţii, eu am spus şi premierului că iau câteva zile de concediu să stau cu copiii. Ceilalţi colegi ai mei la fel, pentru că toţi au copii mici. Am fost acasă fiecare (…) Eu cu speculaţiile nu am ce face şi chiar nici nu-mi place să răspund în fiecare an, de fiecare dată. Lucrurile sunt extrem de simple şi extrem de clare. Trebuie să ne respectăm reciproc şi în condiţiile în care avem o altă interpretarea istoriei şi să ne întoarcem către viitor”, a adăugat Kelemen Hunor.