Prezent la UDMR Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României în urma unor declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, răspunsul fiind că reprezentantul de la Budapesta nu ar fi trebuit să fie prezent în campania electorală din ţara noastră.
„Preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România (…) Nu ar trebui să se implice în campania electorală din România, în competiţia noastră internă. A făcut un deserviciu relaţiilor româno-maghiare”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a spus, totuşi, că nu crede că în cadrul Uniunii Europene un politician poate fi declarat persona non grata.
„Nu cred că în Uniunea Europeană se poate face un astfel de demers, să declari pe cineva persona non grata, nu asta e o soluţie. Sigur, acest lucru nu înseamnă că eu sunt de acord cu declaraţiile şi mai ales cu stilul preşedintelui Parlamentului Ungariei”, a spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR afirmă că vineri „ar fi fost o ocazie să se întâlnească cei doi premieri la Bucureşti” şi că „dialogul nu are alternativă nici în relaţiile româno-maghiare”.
Totodată, el a spus că problemele comunităţii maghiare trebuie rezolvate în ţara noastră.
„Pot spune cu fermitate că toate problemele comunităţii maghiare din România se vor rezolva în România.Din acest punct de vedere, în 22 de ani nu s-a schimbat nimic. Cine crede că prin declaraţii dure, foarte dure sau mai amicale poate rezolva problemele comunităţii maghiare se înşeală”, a declarat Kelemen Hunor.
El a mai spus că UDMR are „o relaţie corectă” cu premierul Ungariei.
„Am avut mai multe discuţii şi promisiunea a fost, la un moment dat, exprimată şi de ministrul de Externe (al Ungariei – n.r.) la Bucureşti, că membrii Guvernului nu vor veni şi nu se vor implica în campania electorală din România. Şi nu s-a întâmplat, miniştrii, secretarii de stat nu s-au implicat în campanie”, a spus Kelemen Hunor.
Referitor la reînhumarea scriitorului maghiar pe teritoriul României, liderul UDMR a spus că „politicul nu avea nimic de-a face şi nu trebuia să se implice deloc în această poveste şi atunci nici nu ar fi apărut tot scandalul, care este, până la urmă, un scandal ieftin şi a fost hiperpolitizat„.
„Noi am considerat că PCM au făcut un eveniment de campanie electorală din reînhumare şi de aceea nici nu ne-am dus”, a spus Kelemen Hunor.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.
Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.