„Avem o competiţie pentru acelaşi electorat. Acest lucru este foarte grav în acest moment. Trebuie să o spun foarte clar, foarte răspicat”, a declarat Kelemen Hunor precizând că UDMR are o susţinere foarte puternică în rândul maghiarimii, dar ponderea relativ redusă a populaţiei de această etnie face dificil de atins pragul.
Situaţia este cu atât mai serioasă cu cât nici rivalii de la PPMT nu au cum să intre în Parlament. „Sigur, dacă nu ar exista un procent de doar 6,5% maghiari în România, dacă ar fi 15-20%, atunci o astfel de competiţie nu ne-ar deranja. Nu ar pune în pericol reprezentarea puternică a maghiarilor în Parlament. În acest moment, tocmai acest obiectiv este pus în pericol. Ei nu vor obţine niciun mandat, nu au cum să obţină cu această susţinere, dar pun în pericol prezenţa noastră în Parlament, sau pun în pericol prezenţa noastră puternică”, a spus Hunor.
El a spus că îşi doreşte ca UDMR să fie cooptată în viitoarea guvernare indiferent dacă USL obţine sau nu peste 50% plus unu din mandatele viitorului Parlament. Kelemen a arătat că pentru România ar fi nocivă constituirea unei majorităţi parlamentare foarte puternice în condiţiile în care instituţiile democratice nu sunt atât de consolidate precum cele din Europa de Vest.
„Nu cred că în zona aceasta a Europei, inclusiv în România, majorităţile absolute, majorităţile apropiate de două treimi sunt bune. Aici instituţiile şi mai ales valorile democratice nu sunt consolidate. O putere absolută, în care nu trebuie să se ţină cont de nimeni, o astfel de putere este predispusă la derapaje. De aceea spun eu că, ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 90, când FSN avea o majoritate largă, multe lucruri rele s-au întâmplat şi au avut consecinţe pe termen mediu şi lung”, a mai spus preşedintele UDMR.