Kelemen Hunor a adăugat că USR nu a introdus pe ordinea de zi a Senatului proiectul şi se întreabă dacă partidul condus interimar de Cătălin Drulă va face acest lucru în perioada 2022-2023 sau vor aştepta anul alegerilor, 2024, pentru a-l folosi ca „vehicul electoral.
„Eu cred că în continuare noi trebuie să ne gândim la amendarea Constituţiei pentru că, vrând-nevrând, vom avea un referendum pentru a amenda Constituţia pentru că există în Senat proiectul de revizuire a Constituţiei lansat de USR încă din 2018-19 – Fără penali în funcţii publice. Şi dacă acest proiect va fi votat în Senat – şi va fi votat, că aproape toată lumea va susţine – în 60 de zile sau ceva de genul acesta trebuie să mergi la referendum. Deci acolo există un termen constituţional şi atunci va exista un referendum pentru amendarea Constituţiei. Şi dacă mergem cu acest proiect de revizuire a Constituţiei bănuiesc că oamenii vor susţine, fiindcă nu găseşti un om în România care să spună: eu vreau penali în funcţii publice.
Deci nu vom scăpa de un referendum pentru revizuirea Constituţiei. Întrebarea rămâne dacă mai vrem să mai introducem acolo ceva sau nu, dacă mai vrem să revizuim Constituţia în două-trei puncte importante sau mai puţin importante sau nu”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Euronews România.
Kelemen Hunor este de părere că USR aşteaptă un moment în care se poate folosi „în scop electoral” de acest proiect. Kelemen a mai spus că orice alt partid poate cere punerea pe ordinea de zi a acestui proiect.
„Ei, dacă au făcut, au şi obligaţia de a merge mai departe cu această iniţiativă, cei de la USR, nu pot abandona. Întrebarea este care va fi timingul: ori în 2022, 2023 sau la începutul lui 2024 când, fiind un an electoral, poţi să foloseşti o astfel de iniţiativă ca vehicul electoral. Vom vedea care va fi concluzia lor”, a arătat liderul UDMR.
„Au fost destul de multe Ordonanţe de Urgenţă şi, până când noi nu reuşim să amendăm Constituţia şi să scoatem instituţia ordonanţelor de urgenţă de tot, sau să reducem doar la două-trei chestiuni, de fiecare dată se va găsi o scuză pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă. Aici, sigur, scuze sunt de diferite tipuri; în această perioadă de criză energetică sigur că noi am apelat la ordonanţă de urgenţă şi în toamna anului trecut şi la începutul acestui an pentru a compensa preţurile la energie şi nu am mers pe varianta proiectului de lege. Sau în PNRR au fost nişte jaloane, cu termene foarte apropiate, trimestrial stabilite şi, ca să te încadrezi – nu de fiecare dată, pentru că au fost şi proiecte de legi, de exemplu legea privind zonele metropolitane – alte legi au fost date prin ordonanţe de urgenţă, ca să ne încadrăm. Dar, din păcate, după foarte mulţi ani de zile şi foarte multe discuţii, în continuare eu cred că fără a amenda Constituţia nu vom scăpa de această belea, care este o problemă”, a mai afirmat Kelemen Hunor.