Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că este împotriva trecerii la impozitarea progresivă.
„În ordonanța trenuleț au introdus pentru prima dată după mulți ani – noi am luptat ani de zile să rămână impozitele pe venit la autoritatea locală. Anul viitor, în 2024, aproape 12 miliarde rămân la nivel național. Nu vor ajunge la primării, cu toate că acele impozite pe venit, pe pensii, pe dividente etc ar fi trebuit să meargă către bugetele locale. Brusc, în ordonanța trenuleț au introdus că nu se vor repartiza, ci rămân la bugetul central, făcut de PNL, făcut de ministrul Boloș”, a spus președintele UDMR la Digi24.
„Eu la impozite nu aș umbla absolut deloc. Trebuie să vedem înainte cum adunăm acele venituri, colectarea este la un nivel catastrofal. Munca este taxată mult mai mult decât ar fi trebuit într-o țară cum e România, într-o țară în curs de dezvoltare. Acolo ar trebui să reducem taxele, nu să mărim taxele”, a adăugat el.
„Sunt împotriva naționalizării Pilonului II, sunt împotriva impozitării progresive și sunt împotriva creșterii taxelor – nu în 2024, fiind an electoral e și mai dificil, dar eu cred că până când cu colectarea nu ajungem măcar la un nivel acceptabil în UE, e o iresponsabilitate uriașă să mai pui taxe și impozite”, a mai precizat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a criticat și decizia Guvernului de a nu mai permite companiilor mici să sponsorizeze activități culturale. „Prin ordonanța trenuleț au interzis IMM-urilor să sponsorizeze activități culturale. Sunt localități, orașe mici, unde nu ajung multinaționalele. Firmele mici sponsorizează activități culturale, activități școlare, caritabile. Să interzici tu… ce-ai rezolvat, până la urmă? Oricum, IMM-urile se vor descurca, nu vor plăti acele taxe. Banii nu o să ajungă la dl Boloș, dar blochezi un întreg domeniu”, a spus el.