Kelemen Hunor: Trebuie să eliminăm din Constituţie ordonanţele de urgenţă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că "instituţia ordonanţelor de urgenţă" ar trebui eliminată din Constituţie, cu excepţia situaţiilor extraordinare.
Filip Stan
23 iul. 2019, 14:13
Kelemen Hunor: Trebuie să eliminăm din Constituţie ordonanţele de urgenţă

„În chestiunea ordonanţelor de urgenţă noi am spus că trebuie să facem un pas mai curajos, un pas mai hotărât şi trebuie să eliminăm din Constituţia României instituţia ordonanţelor de urgenţă. Legiferarea se face în Parlament şi dacă vrem stat de drept, instituţii solide – Parlament, Guvern şi celelalte instituţii – atunci legiferarea trebuie readusă în forul legislativ. De aceea noi considerăm că nu este nevoie de ordonanţe de urgenţă, putem păstra în Constituţie pentru situaţii excepţionale – caz de război, sper că nu va fi cazul niciodată, şi catastrofe naturale -, dar în rest se poate legifera în regim de urgenţă în Parlament, se poate asigura majoritatea pentru legile importante, sigur trebuie voinţă politică şi disciplină. Noi considerăm că în cazul în care se va face amendarea Constituţiei trebuie să dispară instituţia ordonanţelor de urgenţă. Poate reuşim printr-o astfel de amendare a Constituţiei să creştem credibilitatea Parlamentului”, a spus Kelemen Hunor, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

El a precizat că aceste observaţii au fost transmise în scris preşedintelui Klaus Iohannis şi a dat ca exemplu faptul că unele ordonanţe au fost votate în Parlament după şapte ani.

Liderul UDMR a subliniat că statul de drept, independenţa justiţiei şi consolidarea parcursului european al României sunt principii asumate de Uniunea Democrată Maghiară din România.

„Trebuie să vorbim de problema securităţii în această regiune, de Parteneriatul strategic cu SUA şi noi vom susţine cele două chestiuni extrem de importante”, a afirmat el.

Kelemen Hunor a amintit de necesitatea unui pact între majoritate şi minorităţile etnice.

„Sunt convins că poate nu în acest an, poate în viitorul apropiat vom găsi curajul, forţa necesară să discutăm şi de aceste aspecte. (…) Sunt convins că pas cu pas, în fiecare zi, în fiecare săptămână câte ceva ori prin amendarea Constituţiei, ori prin legile care se aprobă în Parlament ne vom apropia de dorinţa oamenilor, de dorinţa cetăţenilor pentru că nu e populism să ţii cont de ceea ce spun oamenii”, a susţinut preşedintele Uniunii.

Pe 5 iunie, şeful statului a invitat partidele şi formaţiunile parlamentare, după ce a avut consultări cu acestea, să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

În data de 13 iunie, preşedintele Klaus Iohannis şi liderii PNL – Ludovic Orban, USR – Dan Barna, PRO România – Victor Ponta şi PMP – Eugen Tomac au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Marţi, acest document a fost semnat şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
VINE CRIZA? Aceste prețuri vor exploda cât de curând
Adevarul
O plimbare cu telecabina într-o stațiune de top din Italia, de trei ori mai ieftină față de Sinaia: „E japcă la prețuri”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Emisiune scoasă din grilă de la Antena 1. Mulți au rămas fără loc de muncă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...