„Suntem interesați să vedem cum va arăta Guvernul, structura Guvernului și cum va arăta lista miniștrilor, cu ce miniștri va veni domnul Cioloș. Noi considerăm că oameni care au fost în partide politice, dacă vorbim de Guvern tehnocrat, nu trebuie să fie în Cabinet. Acum nu contează, nu asta este important, dacă au carnet de partid și au plătit cotizațiile la zi sau nu, ci alte lucruri sunt importante, fiindcă poți să nu ai carnet de partid și să nu plătești cotizația la zi, dar lumea știe foarte clar că aparții de un anumit partid cu tot sufletul și cu toată ființa ta. Deci noi considerăm că, dacă se vorbește despre un Guvern tehnocrat, ceea ce noi am susținut și trebuie să aibă mână liberă premierul desemnat de a forma Guvernul, atunci într-adevăr avem nevoie de oameni care mai târziu nu vor avea parti-pris-uri într-o anumită zonă”, a afirmat, miercuri, Kelemen Hunor, după întâlnirea cu Dacian Cioloș de la sediul UDMR.
Potrivit acestuia, UDMR nu va propune niciun ministru în Cabinetul Cioloș. El a precizat că nu s-a discutat despre secretarii de stat.
„Noi nu vom propune, nu vom sugera, nu vom recomanda pe nimeni pentru acest Cabinet, vom respecta ceea ce va alege premierul desemnat. În funcție de programul de guvernare pentru un an de zile, în funcție de lista de miniștri vom stabili, poate săptămâna viitoare, când, vom vedea, luni, marți, când va veni în Parlament, vom stabili ce susținere vom acorda acestui Guvern. Eu sunt convins că va avea susținerea grupurilor parlamentare, grupurilor politice, fiindcă dincolo de învestitură, dincolo de buget, urmează o perioadă destul de dificilă, un an electoral cu două rânduri de alegeri și nu poți să stai un an de zile să administrezi doar treburile curente. Pentru orice altă inițiativă, pentru orice altă schimbare, și cea mai mică schimbare, e nevoie de sprijin parlamentar”, a punctat președintele UDMR.
Kelemen Hunor consideră că trebuie făcută reforma în administrația centrală, iar minoritatea maghiară „trebuie să știe că poate să aibă încredere” în aceasta, scrie Agerpres.
„Trebuie pornită o reformă în administrația centrală și locală, trebuie arătat că se poate face descentralizare și dorim să se facă astfel de descentralizare. (…) Trebuie, și vom insista, să fie un capitol pentru dezvoltarea infrastructurii mari, pentru dezvoltarea economiei, locuri de muncă și creștere economică în continuare. Un capitol pentru minorități naționale trebuie să aibă în Guvern fiindcă și într-un an electoral și într-o perioadă mai dificilă fiecare om, fiecare cetățean, indiferent de ce etnie aparține, și comunitatea maghiară trebuie să simtă, trebuie să știe că este tratată egal, este considerată un cetățean cu drepturi depline și trebuie să știe că poate să aibă încredere în administrația centrală, în Guvernul României. De aceea, mesajele premierului desemnat, mesajele Guvernului vor fi extrem de importante din acest punct de vedere și sunt convins că pot ajuta la detensionarea relațiilor româno-maghiare”, a mai spus Kelemen Hunor.
Totodată, președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că premierul interimar Sorin Cîmpeanu ar putea face parte din Cabinetul Cioloș, dar actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, nu corespunde profilului tehnocrat.
„El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizația la zi, dar să spuneți despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat, este o exagerare. Puteți să spuneți că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneți că este tehnocrat, e cam exagerat”, a afirmat, miercuri, Kelemen Hunor.
Întrebat dacă premierul interimar Sorin Cîmpeanu ar fi agreat de UDMR în noul Cabinet, Kelemen a răspuns: „Da. N-avem nimic împotrivă. Cel puțin de când este în cabinet a avut o deschidere, o înțelegere pentru toate problemele din educație. În acest moment n-aș putea reproșa absolut nimic”.
Kelemen susține că în structura guvernului „nu este de dorit o schimbare radicală”.
„Nu știu dacă va schimba sau nu va schimba structura guvernului, dar bănuiesc că pentru un an de zile nu este de dorit o schimbare radicală fiindcă trebuie să restructurezi toată administrația, asta înseamnă că pierzi cel puțin patru luni și eu sunt convins că guvernul care va veni nu va avea timp de pierdut. (…) Eu cred că nu se va face o restructurare substanțială, așa cred eu. Poate că vor fi mici modificări, asta va spune domnul Cioloș”, a adăugat Kelemen.