Liderul UDMR a afirmat că, după ce a fost amânată miercuri de Curtea Constituţională pentru luna noiembrie decizia privind legea referendumului, nu va mai putea fi organizat nici anul viitor un referendum privind modificarea Constituţiei.
‘Noi am fost cei care, împreună cu PDL, am sesizat Curtea Constituţională încă în vară, imediat după votul din Camera Deputaţilor privind modificarea legii referendumului, o parte din observaţiile noastre au fost acceptate de Curte. Curtea a spus atunci că peste un an de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii referendumului poate fi pus în aplicare pragul de 30%. După aceea, preşedintele a trimis-o înapoi, prin majoritatea oferită de USL de 70% nu a acceptat nicio modificare, a votat din nou legea în prima variantă. Dacă CC va lua o decizie, şi cred că nu poate fi alta decât cea din vară, atunci nu mai există timp fizic pentru a organiza referendumul împreună cu alegerile prezidenţiale de anul viitor, primul tur. Am făcut noi calculele necesare şi nu se poate’, a explicat Kelemen Hunor.
El a adăugat că fără o modificare a Constituţiei nu va putea fi făcută nici regionalizarea fiindcă nu există în acest moment prevăzută în Constituţie, ca formă administrativă, regiunea.
‘Eu cred că în acest moment, USL ar trebui să anunţe foarte repede, cât mai curând, că nu mai este o prioritate amendarea Constituţiei şi nu mai este o prioritate înfiinţarea regiunilor administrative. Ca să nu avem teme false în perioada imediat următoare. Asta ar fi poziţia corectă şi asta aşteptăm noi de la USL. Majoritatea de 70% ar trebui să se ocupe de o guvernare bună şi de dezvoltare economică, socială, şi să nu mai avem teme false fiindcă nu va fi nicio posibilitate de a amenda Constituţia şi de a înfiinţa regiuni administrative’, a subliniat liderul UDMR.
Curtea Constituţională a României a amânat miercuri pentru 14 noiembrie dezbaterile în cazul sesizării preşedintelui privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste.
VEZI SI:
Kelemen Hunor: Autonomia se poate realiza prin lege şi cu acordul tuturor actorilor din politică