Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat că nu vor exista scăderi de salarii în anul 2021, chiar dacă România are de gestionat un deficit bugetar uriaş.
„În 2021 nu ne atingem de nici un spor și nu vor fi scăderi de salarii. În aceste condiții, eu nu aș spune și nu aș accepta argumentul că este un buget de austeritate, vă dați seama că nu ne permitem un deficit de 10%, de 12%, de 15%, să îndatorăm țara pentru generațiile viitoare, pe termen lung. Și un deficit de 7% este un efort uriaș. Cam în această marjă se mișcă țările din UE, datorită crizei economice”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.
De altfel, vicepremierul a dat de înţeles că guvernanţii analizează modul în care sunt acordate sporurile.
„Trebuie o analiză extrem de serioasă în ceea ce privește toate sporurile, că sunt unele sporuri care n-au ce căuta în venitul de bază. Trebuie să vedem aceste sporuri care s-au adunat în 10-15 ani fără nici o limită aproape. Pe de altă parte, noi am spus un lucru în decembrie, după ce am preluat guvernarea și anume că în 2021 veniturile nu vor fi mai mici decât în 2020, luna decembrie și ne ținem de cuvânt și de aceea avem nevoie de o analiză serioasă și de o lege a salarizării în zona bugetară, în primul rând, care trebuie revăzută, în așa fel încât să vedem exact ce putem elimina, ce poate să rămână și cum putem recalibra salarizarea, în așa fel încât să nu scadă salariile”, a menţionat Hunor, conform sursei citate.
Citeşte şi: USR, reacţie-fulger după tăierile sporurilor. Dan Barna: Nimeni nu este mulțumit de buget!
Vicepremierul a mai precizat că bugetul pe 2021 se află în dezbatere publică şi va ajunge în Parlament săptămâna viitoare.
Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că în ordonanţa de urgenţă care cuprinde unele măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare este cuprinsă şi eliminarea sporului de 30% pentru angajaţii din Prefecturi, însă restul sporurilor şi indemnizaţiile de hrană nu vor fi incluse în actul normativ, ci decizia va fi reglementată prin lege în Parlament.
Florin Cîţu a explicat că în Ordonanţa de Urgenţă vor fi reglementate voucherele, punctul de pensie şi sporul de 30% pentru angajaţii din prefecturi, iar pentru restul indemnizaţiilor se va face o lege, la care să se aducă amendamente în Parlament.
„Sunt şi acestea în ordonanţa de urgenţă. În ordonanţă nu vor fi incluse sporurile şi indemnizaţia de hrană. Decizia pe sporuri şi pe indemnizaţia de hrană, după discuţiile în coaliţia politică şi cu juriştii, a fost ca mai bine să mergem în Parlament ca să nu fie o problemă, să fie atacate şi să nu poată să meargă mai departe.
Deci sporurile şi indemnizaţia de hrană vor merge în Parlament. În ordonanţa de urgenţă sunt voucherele, punctul de pensie şi sporul pentru prefecturi. Se vor modifica prin lege în Parlament, acolo se vor depune amendamente privind sporurile şi indemnizaţiile de hrană”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului dacă este inclusă în orrdonanţă măsura neplăţii sporului de 30% pentru angajaţii din prefecturi.