Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declarat pentru Aleph News că susține ideea unui guvern minoritar susținut de forțele parlamentare în baza unui armistițiu pe termen scurt.
Kelemen Hunor a spus că este de acord cu ideea unui armistițiu politic pe termen scurt.
„Eu cred că s-ar putea merge pe varianta propusă de Nicolae Ciucă un armistițiu în următoarele trei luni de zile”, a declarat liderul UDMR. Kelemen Hunor a explicat de ce este vorba despre o perioadă atât de scurtă. În prima parte a anului viitor PSD va fi nevoit să ia o decizie și, dacă nu depune o moțiune de cenzură, trebuie să intre la guvernare.
Termenul de câteva luni este necesar pentru refacerea încrederii între foștii parteneri de guvernare.
„Se poate trece peste multe afirmații în politică… Cu timpul se poate (despre refacerea alianței- n.r.), trebuie să lași o perioadă de timp”, a adăugat politicianul.
Președintele UDMR a dezvăluit de ce nu a susținut guvernul propus de Dacian Cioloș: liderul USR nu l-a contactat pe această temă!
„Dacă nu mă cauți, nu mă întrebi… a fost doar o întâlnire în trei… apoi m-a sunat de ziua mea și mi-a spus la mulți ani… cred că avea impresia că dacă liberalii acceptă, acceptăm și noi”, a dezvăluit Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a făcut declaraţii, după ce delegaţia UDMR a participat la consultările convocate de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Liderul UDMR a precizat că în ultimii 50-60 ani „niciun militar” nu a condus Guverne în ţările europene.
„Nicolae Ciucă este un militar excepţional care a muncit şi poate e singurul militar care a fost în teatre de război. A condus trupe în teatre de război. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt simple şi clare.
Pe palierul politic e problemă. Mie îmi place să lucrurilor pe nume. Nu e foarte uzual în ultimii 50-60 de ani în ţările democratice niciun militar, în retragere, nu a condus Guverne. Sigur, putem găsi exemplul lui Charles de Gaulle sau lui Eisenhower, dar erau alte vremuri şi alte perioade politice.
De aceea, avem din acest punct de vedere şi nu este o chestiune personală, e o oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi înţelegem dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, o soluţie poate nu pe termen lung.
Nu cred că în acest moment putem vorbi despre o perioadă foarte lungă de timp, dar suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al premierului interimar”, a precizat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.