Kelemen Hunor vrea ca PSD sau USR să vină la guvernare: „Trebuie să terminăm cu ostilităţile, să oferim o majoritate”

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi vicepremierul interimar, spune că e nevoie de un guvern susţinut de o majoritate. "Trebuie să terminăm cu ostilităţile, trebuie să avem un guvern, trebuie să oferim o majoritate", a spus Hunor.
Filip Stan
28 oct. 2021, 22:08
Kelemen Hunor vrea ca PSD sau USR să vină la guvernare:

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi vicepremierul interimar, spune că e nevoie de un guvern susţinut de o majoritate. „Trebuie să terminăm cu ostilităţile, trebuie să avem un guvern, trebuie să oferim o majoritate”, a spus Hunor.

„Am participat doar la discuţiile cu liberalii, nu am participat la nicio discuţie cu PSD sau cu USR. Deci, nu pot să spun dacă au discutat şi ce au discutat, dar, din câte am înţeles, nu există în acest moment o înţelegere, nu există un angajament ferm din partea nimănui – nici de la USR, nici de la PSD – pentru susţinerea unui guvern minoritar. Mai mult, chiar au declarat şi unii şi alţii că nu susţin un guvern minoritar. Am auzit că PSD ar dori să intre la guvernare. Am înţeles că şi USR vrea să se întoarcă şi mai mult nu pot să vă spun. Programul de guvernare noi l-am finalizat în mare parte – 95% – sunt două trei chestiuni minore care trebuie clarificate. Cei de la PNL urmează să aibă o şedinţă – astă-seară, mâine dimineaţă -, după care, sigur, continuăm discuţiile cu ei, dar au rămas foarte puţine zile la dispoziţia premierului desemnat. Sâmbătă trebuie să depună lista şi programul de guvernare. Deci, negocieri foarte, foarte amănunţite nu mai pot fi făcute”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor spune că e momentan ca ostilităţile să se încheie şi că e nevoie de o perspectivă mai curajoasă, pe termen lung.

„În acest moment, nu ştiu ce au discutat şi dacă au existat discuţii sau doar tatonări. Eu ştiu ce aş fi făcut sau ce aş face în acest moment ca să ieşim din acest impas, dar aceasta este părerea mea personală. Trebuie să terminăm cu ostilităţile, trebuie să avem un guvern, trebuie să oferim o majoritate. Şi, ca să terminăm ostilităţile, dincolo de declaraţii şi de diferite condiţii transmise prin presă, trebuie să deschizi o perspectivă mai lungă, o perspectivă mai curajoasă, o perspectivă care pe termen lung asigură majoritatea şi măcar premisele pentru stabilitate şi pentru asigurarea unei majorităţi. Altfel, părţile se pierd în detalii tehnice, în tehnicalităţi, şi în a arunca iarăşi fel de fel de jigniri şi de a vorbi doar despre supărări”, a explicat liderul UDMR.

Citiţi şi Lovitură pentru Cîțu. Liberalul Marian Petrache, declarație acidă: Eşecul formării guvernului Ciucă nu va fi eşecul domniei sale, ci eşecul actualei conduceri

Potrivit vicepremierului interimar, ca să poţi să deschizi o nouă perspectivă, trebuie să discuţi măcar cadrul general legat de 2024 şi ceea ce urmează după 2024.

„Nu poţi discuta acum lucrurile tehnice, detaliile, dar trebuie să dai o perspectivă că putem merge împreună într-o anumită formulă pe termen lung, ca să terminăm această ostilitate, că altfel, indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari, ca la competitori. Şi asta înseamnă că se va repeta conflictul, indiferent cu cine faci în acest moment o majoritate ad-hoc şi trece eventual un guvern minoritar sau un guvern în care intră PSD sau USR. Deci, cu cineva trebuie să stabileşti o foaie de parcurs pe termen lung, altfel nu va merge. Sigur, pentru acest lucru este nevoie de timp, este nevoie de o perioadă de negociere mai lungă. Constituţia, aici, nu permite mai mult de 10 zile pentru un premier desemnat. Fiecare are „aura lezată, crăpată” şi, până când „sudezi”, până când repari aceste spărturi, durează”, a arătat Kelemen Hunor.

Hunor a mai adăugat că „ori mergi pe varianta să obţii o susţinere de la unul sau altul până în februarie, şi atunci guvernul învestit merge şi îşi face treaba, dar între timp negociezi o formulă de majoritate de coaliţie, ori laşi acum o perioadă de 3-4 săptămâni pentru toate detaliile şi guvernul interimar conduce ţara”.

„Nu e o mare tragedie din acest punct de vedere, este o problemă, dar haideţi să vedem – după această perioadă de conflict, dacă ostilităţile se opresc, dacă oamenii se aşază la masă şi deschid o perspectivă mai largă, atunci nu e timp pierdut. Dar asta înseamnă că ori pică guvernul minoritar, propus de Ciucă, ori renunţă la mandat Ciucă, spunând că nu are majoritate, şi se deschide din nou uşa negocierilor. Eu asta aş fi făcut. Sigur, nu este uşor, recunosc, fiindcă până acum au fost jigniri, au fost supărări, au fost adversităţi, există competiţie, dar altfel, cu acest Parlament, cu această structură a Parlamentului, va fi greu să oferi României stabilitatea necesară pentru anii care urmează. Deci, eu asta aş fi făcut, nu am spus public, am discutat cu colegii, şi ştiu şi colegii liberali, şi cei de la USR această idee de la mine, dar public nu am spus până acum. Dar, sigur, sfaturi nu pot să dau nici unuia, nici altuia, eu am spus ce aş face eu”, a mai spus preşedintele UDMR.

Citiţi şi Cîţu, despre salariile profesorilor: Se pot aloca resurse prin intermediul Fondului de rezervă al Guvernului

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Singura țară din lume unde Dacia și-a spulberat concurența. Modelul Duster a devenit cea mai cumpărată mașină, a întrecut până și Tesla
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Scumpire masivă la un aliment banal. Puțini și-l vor mai permite
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă