Răspunsul cancelarului Austriei referitor la aderarea României în spaţiul Schengen este, fără să vrea, „un cadou pentru Vladimir Putin”, pentru că a dovedit, între altele, că solidaritatea europeană s-a rupt, a declarat joi vicepremierul Kelemen Hunor.
„Aici este o chestiune de teorie conspiraţionistă. Sigur că este un cadou, dar asta n-a fost intenţia cancelarului. Cancelarul, foarte neinspirat, pe o chestiune de politică internă, a dat un răspuns mizerabil. Nu cred că a vrut să facă un cadou lui Putin, dar a făcut, fiindcă avea nevoie Uniunea Europeană de o poveste de succes în această perioadă de tensiuni interne. Şi asta era o poveste de succes: „Uite război, criză economică, criză energetică, şi totuşi reuşim să lărgim spaţiul Schengen şi Europa poate să fie solidară”. Şi această solidaritate s-a rupt.
Orice moment când se rupe solidaritatea pentru Vladimir Putin este un cadou, fără doar şi poate, dar nu cred că asta a fost intenţia”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.ro, întrebat dacă este atitudinea Austriei un cadou pentru Vladimir Putin.
El a adăugat că Uniunea Europeană este o construcţie care nu suportă în acest moment foarte multe tensiuni, iar „renunţarea la cultura consensuală ar fi cea mai mare greşeală, pentru că atunci UE va intra într-o altă epocă, mult mai tensionată”.
Întrebat cine este de vină pentru ratarea intrării României în Schengen, Kelemen Hunor a arătat că „austriecii”, pentru că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord.
„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună „nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare”. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a argumentat el.
Referitor la un posibil veto din partea României atunci când Austria va cere preşedinţia OSCE, Kelemen Hunor a declarat că o vede ca pe o soluţie bună.
„Dacă ar fi după mine, da, când vine momentul trebuie să fie o reacţie la fel cum am avut noi din partea Austriei”, a afirmat Kelemen Hunor.