Kelemen Hunor a declarat că are „o emoţie mică” în legătură cu moţiunea de cenzură.
„Moţiunea de cenzură va fi un test pentru coaliţie, va fi un test dacă avem sau nu avem majoritate, mai ales cunoscând dezertările din ultima perioadă din PDL şi inclusiv ce se mai aşteaptă. Am o oarecare emoţie, o emoţie mică, dar eu sper că această moţiune de cenzură nu va trece. Dacă va trece, va fi o noutate absolută, o premieră internaţională, nu numai naţională, când un guvern este dat jos printr-o moţiune de cenzură fiindcă se angajează să implementeze o lege şi legea să fie respectată. Şi e atacat guvernul pentru un lucru absolut firesc şi normal, pentru o HG prin care doreşte ca Legea Educaţiei să fie respectată. Ar fi o noutate, dar asta înseamnă că şi coaliţia a luat sfârşit, pentru că dacă se demonstrează că o astfel de moţiune trece şi obţine o majoritate, înseamnă că nu există o voinţă politică pentru a susţine acest guvern care nu a făcut nicio greşeală politică prin adoptarea HG legată de UMF Târgu Mureş”, a spus Kelemen.
Întrebat dacă moţiunea de cenzură ar putea fi votată şi de parlamentari ai PDL din Transilvania, Kelemen a răspuns că este greu de spus dacă vor fi astfel de voturi, prima întrebare care se pune fiind dacă va mai exista o majoritate parlamentară a coaliţiei până în momentul dezbaterii moţiunii.
„Nu-mi dau seama dacă vor fi voturi sau nu vor fi astfel voturi, e greu de spus, dar prima întrebare este dacă vom avea majoritate. În ultima perioadă am văzut că, zilnic, două-trei persoane din PDL îşi anunţă demisia, şi se pune întrebarea cum vor vota ele, vor veni la moţiune sau nu, vor susţine Guvernul sau nu, iar din acest punct de vedere este o problemă, nu neapărat că cei din PDL vor vota în dreapta sau în stânga sau vor ieşi la vot sau nu. Dilema mea este dacă va mai exista majoritate până în momentul în care această moţiune anunţată se va dezbate. Aceasta este întrebarea. Dacă majoritatea s-a dus, dacă nu există majoritate, atunci într-adevăr apare o problemă serioasă”, a afirmat Kelemen.
Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată săpămâna trecută de Guvern. Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL va depune moţiune de cenzură pe 17 aprilie, iar documentul va consemna nu doar „cedarea premierului Ungureanu în faţa UDMR” în chestiunea UMF Târgu Mureş, ci şi „cedarea în fata intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse”.
În ultima săptămână, mai mulţi lideri ai PDL, în frunte cu Sorin Frunzăverde, au plecat din partid, mergând la USL. Printre demisionari se află fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, care era liderul PDL Olt. Acesta s-a înscris în PSD şi va candida din partea USL pentru un nou mandat de primar. Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, prim-vicepreşedinte al PDL Neamţ, a anunţat că se va înscrie în PNL şi va candida din partea USL pentru un nou mandat. Miercuri, deputatul PDL de Timiş Gheorghe Ciobanu şi-a anunţat demisia din partid, el trecând la PSD.