„Dacă Mircea Geoană ar fi citit legea care reglementează acest domeniu, atunci singur ar fi aflat că în acest moment există destul de multe garanţii pentru cetăţenii români să aibă posibilitatea de a cumpăra terenul şi posibilitatea statului de a veni cu o ofertă şi din acest punct de vedere e aproape imposibil să ajungi până acolo încât un alt stat să-ţi cumpere terenul din România”, a spus liderul UDMR, potrivit Mediafax.
Kelemen Hunor este convins că Ungaria nu va cumpăra „terenul de sub cetăţenii români” şi crede că senatorul PSD Mircea Geoană ori caută subiecte ca să iasă în evidenţă , „ori şi-a pierdut simţul orientării în politică”. „Reacţiile domnului Geoană au fost super-politicianiste şi domnul Geoană ori vrea să fie secretarul general NATO şi atunci caută subiecte, ca să iasă în evidenţă ori şi-a pierdut simţul orientării în politică (…). Nu trebuie să aruncăm gaz pe foc. Sunt convins că Ungaria nu va cumpăra terenul de sub noi, de sub cetăţenii români”, a adăugat Kelemen Hunor, citat de RFI.
O parte a presei a scris, recent, că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că există un program al autorităţilor ungare, prin care cei care doresc să îşi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră.
Aceste zvonuri sunt îngrijorătoare, iar implicarea deschisă a Ungariei în achiziţia terenurilor din România este inacceptabilă, fiind necesară discutarea urgentă a subiectului în CSAT, a susţinut, în replică, senatorul PSD, Mircea Geoană.
„Zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Mi se pare inacceptabil ca un stat – în cazul nostru Ungaria – să se implice deschis în activitatea de achiziţie a terenurilor agricole din alt stat”, a precizat Geoană.
Geoană, care este şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a arătat că o astfel de atitudine este „lipsită de raţiune” şi reprezintă o „provocare inacceptabilă”, care nu face decât să alimenteze o stare de tensiune de care nici România şi nici Ungaria nu au nevoie.
„Statul român, cu toate instituţiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei”, a subliniat Geoană.