‘Ameninţarea cu forţa rămâne valabilă, ameninţarea este reală’, a explicat Kerry într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim. ‘Nu putem spune vorbe goale când vorbim despre probleme internaţionale’, a adăugat el, potrivit relatării AFP.
Secretarul de stat a făcut aceste declaraţii după patru ore de discuţii cu premierul Netanyahu, de-a lungul cărora a fost evocat acordul americano-rus cu privire la arsenalul chimic sirian, precum şi negocierile de pace în curs între israelieni şi palestinieni.
‘Nu vă înşelaţi, nu am exclus nicio opţiune’, a explicat Kerry, în condiţiile în care acordul semnat sâmbătă la Geneva a îndepărtat perspectiva unei ameninţări imediate a unor atacuri americane, avute în vedere de Washington şi aliaţii acestuia pentru a ‘pedepsi’ regimul condus de Bashar al-Assad, acuzat că a comis un presupus atac cu arme chimice la 21 august la periferia Damascului.
‘Au fost utilizate arme de distrugere în masă de un stat împotriva propriului său popor. Este o crimă împotriva umanităţii, iar acest lucru nu poate fi tolerat’, a susţinut Kerry. Pe de altă parte, el a descris acordul ruso-american de la Geneva ca fiind un ‘cadru şi nu un acord final’, dar care are ‘întreaga capacitate de a elimina toate armele chimice din Siria’.
John Kerry a subliniat în continuare că punerea în aplicare totală a acordului este crucială, adăugând că ‘retragerea armelor chimice reprezintă o etapă spre eliminarea acestor arme din arsenalului unui om care este hotărât să îl folosească împotriva propriului popor pentru a rămâne la putere’.
În ceea ce-l priveşte, Netanyahu a apreciat că eliminarea arsenalului chimic sirian va face regiunea ‘mult mai sigură’. ‘Lumea trebuie să se asigure că regimurile extremiste nu deţin arme de distrugere în masă pentru că, iar Siria este încă un exemplu în sensul asta, dacă le deţin, le vor utiliza’, a afirmat premierul israelian. ‘Pentru ca diplomaţia să aibă o oarecare şansă de a reuşi, ea trebuie să fie însoţită de o ameninţare militară credibilă’, a opinat Netanyahu, cu trimitere la Iran, acuzat de statul evreu şi de ţările occidentale că încearcă să se doteze cu bomba atomică la adăpostul unui program nuclear civil, ipoteză dezminţită însă constant de Teheran.