‘Aveți dreptate: vor trebui să existe oameni la sol. Sunt convins că vor fi la momentul potrivit’, a răspuns Kelly la CNN, întrebat despre eventuala trimitere în Siria de militari din state vecine și chiar din SUA.
‘Nu, (…) președintele (Barack Obama) a spus foarte clar că trupe americane nu fac parte din ecuație. Și nu cred că are nici cel mai mic proiect de a schimba acest lucru’, a mai afirmat John Kerry.
El a recunoscut că organizația sunnită armată Statul Islamic, împotriva căreia SUA luptă de un an prin lovituri aeriene în Siria și Irak, ‘este un grup foarte periculos și trebuie să creștem presiunea asupra lor’.
‘Discutăm despre mijloace foarte precise de a face acest lucru împreună cu țări din regiune’, a mai spus Kerry, indicând că acesta va fi ‘un subiect de discuție’ la viitoarea Adunare Generală a ONU de la sfârșitul lunii septembrie.
Războiul din Siria face de câteva săptămâni obiectul unei intense activități diplomatice vizând găsirea unei soluții politice după mai mult de patru ani de conflict.
La 17 august, pentru prima oară în ultimii doi ani, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au susținut o inițiativă de favorizare a unei ieșiri din criza politică, planul de pace fiind bine primit și de Teheran.