‘Nu vom repeta acest moment’, a declarat Kerry, într-o declaraţie de presă la Washington. El a dat asigurări că având experienţa invadării Irakului, în urmă cu zece ani, care s-a bazat pe false informaţii privind armele de distrugere în masă, SUA nu vor comite aceeaşi eroare. ‘Serviciile noastre de informaţii au văzut şi revăzut cu grijă informaţiile privind acest atac’ chimic din Siria, de la 21 august, a spus Kerry.
Guvernul SUA susţine că, potrivit serviciilor de informaţii americane, 1.429 persoane au murit în Siria în urma atacului cu arme chimice, inclusiv cel puţin 426 de copii, şi este ‘foarte puţin probabil’ ca rebelii să fi comis atacul cu arme chimice din 21 august.
Kerry a declarat că SUA ştiu că guvernul sirian a folosit arme chimice de mai multe ori în cursul acestui an şi că se bazează pe surse ‘multiple’. SUA susţin că guvernul sirian a folosit ‘gaz neurotoxic’ în 21 august.
Kerry a evocat vineri o acţiune ţintită fără trupe la sol contra Siriei. Pentru această posibilă operaţiune militară, şeful diplomaţiei americane a citat şi aliaţi posibili, precum Franţa, Liga Arabă şi Australia. El a estimat totodată că această operaţiune va fi un mesaj transmis Iranului şi Hezbollahului, susţinători militari ai Damascului.
Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat vineri că probele de care dispun SUA privind responsabilitatea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în atacul cu arme chimice din 21 august din apropiere de Damasc sunt ‘clare şi convingătoare’, transmite EFE.
Kerry a dat asigurări, într-o declaraţie de presă, în care a enumerat unele dintre aceste probe, că SUA au ‘încredere deplină’ în faptul că responsabilul pentru atacuri este preşedintele sirian, afirmând că, deşi Washingtonul nu va putea să declasifice anumite detalii, ştie că forţele loiale lui Al-Assad s-au pregătit pentru atacul pe care l-au comis.
Kerry a mai afirmat că inspectorii ONU care au anchetat folosirea de arme chimice în Siria ‘nu pot să ne spună nimic despre care noi nu ştim deja’.
Kerry a declarat totodată că, dată fiind opoziţia Rusiei faţă de o acţiune cu mandat din partea Consiliului de Securitate, este clar că ‘Naţiunile Unite nu pot să unească lumea pentru a acţiona’.