‘Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie și capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm să susținem calea de dezvoltare pe care cetățenii și Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze’, a declarat John Kerry.
El a salutat acțiunile autorităților de la Chișinău în vederea continuării parcursului european și a anunțat că administrația SUA va suplini ajutorul financiar acordat Republicii Moldova.
‘Noi vom suplini ajutorul cu încă 2,8 milioane de dolari, care se adaugă celor 4,7 milioane anunțate anterior — în total, aproximativ 7,5 milioane de dolari pentru a-i ajuta în această perioadă de tranziție. Statele Unite au oferit de-a lungul anilor asistență economică foarte semnificativă, de aproape un miliard de dolari și jumătate. Suntem foarte interesați în a-l ajuta pe prim-ministrul Leancă în eforturile sale de a continua inițiativele anticorupție din țară și suntem foarte, foarte entuziasmați de modul în care el și guvernul său conduc, construind cu determinare viitorul țării și demonstrând clar că doresc să devină parte dintr-un mecanism larg al comerțului mondial’, a declarat John Kerry.
Iurie Leancă a exprimat îngrijorările Chișinăului în legătură cu situația din Ucraina făcând o paralelă între aceasta și existența unui conflict secesionist pe teritoriul Republicii Moldova.
‘Suntem profund îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina. În Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenței, au existat mișcări secesioniste și știm exact ce înseamnă separatismul. Din păcate, încă nu am fost în stare să găsim o soluție potrivită. Așadar, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o reamintire pentru noi în primul rând, dar arată și arată prietenilor noștri că trebuie să facem mult mai mult pentru a soluționa această criză pentru că, dacă nu este rezolvată la timp, va deveni foarte contagioasă’, a declarat Leancă.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au lansat Dialogul Strategic moldo-american.
Iurie Leancă a avut luni la Washington o întrevedere neprogramată cu președintele american Barack Obama, care, de asemenea și-a exprimat sprijinul pentru Republica Moldova.
Șeful guvernului de la Chișinău întreprinde o vizită de câteva zile în SUA, care prevede și întrevederi separate cu directorul executiv al FMI, Meno Snel, și cu directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, precum și cu președintele Băncii Mondiale, Jim Kim, și cu directorul executiv al Băncii Mondiale, Frank Heemskerk.
Săptămâna trecută, și președintele parlamentului Igor Corman a efectuat o vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, inclusiv cu președintele Camerei Reprezentanților, John Boehner. Corman a pledat în SUA pentru edificarea unui parteneriat strategic între cele două țări, menit să susțină Republica Moldova în această perioadă importantă de dezvoltare și a dat asigurări că țara sa va continua procesul de integrare europeană.
În decembrie anul trecut, secretarul de stat american John Kerry a întreprins o vizită la Chișinău, în care a exprimat sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova și a anunțat că SUA vor continua să acorde asistență financiară acestei țări.