Kievul a decis să-şi transfere trupele dislocate în Crimeea pe teritoriul Ucrainei continentale

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a dat ordin luni pentru retragerea tuturor militarilor ucraineni din peninsula Crimeea și redislocarea lor în baze din Ucraina continentală, în timp ce cea mai mare parte a bazelor ucrainene din peninsulă au intrat sub controlul Rusiei, informează agențiile de presă EFE, Reuters și AFP.
Alina Costache
24 mart. 2014, 10:46
Kievul a decis să-şi transfere trupele dislocate în Crimeea pe teritoriul Ucrainei continentale

„Consiliul pentru securitatea națională și apărare (organism consultativ pe lângă președinție) a ordonat Ministerului Apărării redislocarea unităților militare care se află în Crimeea„, a specificat Turcinov, în deschiderea lucrărilor comisiei de coordonare a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), la care participă reprezentanți ai tuturor facțiunilor parlamentare, scrie Agerpres.

În plus, Consiliul Apărării a cerut cabinetului de miniștri să organizeze evacuarea membrilor familiilor militarilor din Crimeea, întrucât există un pericol real pentru viața și sănătatea lor.

Ucraina își retrage forțele din Crimeea în fața amenințărilor și presiunii exercitate de Federația Rusă, a declarat Turcinov, citat de Reuters, vorbind în parlament după ce trupe ruse au luat cu asalt, luni dimineață, o bază-cheie a marinei ucrainene lângă Feodosia, încoronând preluarea treptată a facilităților militare ale Ucrainei în peninsulă.

În ajun, comandantul-șef al marinei ucrainene, contraamiralul Serghei Gaiduk, declarase că, în acest moment, problema retragerii unităților militare ale Ucrainei din Crimeea nu se află ‘pe agendă’, potrivit Interfax-Ukraina.

Astfel, anunțul lui Turcinov marchează o schimbare în poziția autorităților ucrainene care au autorizat anterior armata să tragă pentru a apăra bazele din Crimeea, ocupată de mai mult de trei săptămâni de către trupele ruse, notează France Presse.

La 21 martie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat comandantului Flotei Rusiei din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol, să asigure un coridor de retragere din Crimeea pe teritoriul Ucrainei continentale pentru unitățile de pușcași marini, care deciseseră să-și continue serviciul în armata Ucrainei.

În același timp, ministrul ucrainean al apărării Igor Teniuh a afirmat că, în pofida tuturor obstacolelor și presiunii, militarii ucraineni sunt loiali jurământului dat, nu răspund la provocări și nu recurg la armele din dotare, deși un astfel de ordin l-a dat chiar el.

Forțele ruse și proruse au confiscat în ultimele zile mai multe nave ale flotei ucrainene, dintre care cele mai multe își au baza în porturile din peninsulă.

La 19 martie, executivul de la Kiev a aprobat un plan de evacuare a ucrainenilor din Crimeea, care a fost alipită la Rusia în urma unor proceduri care s-au încheiat vineri prin promulgarea de către președintele rus Vladimir Putin a tratatului semnat de el și liderii proruși ai peninsulei — în ciuda sancțiunilor și protestelor occidentale.

Forțele ruse au luat cu asalt, luni în zori, o bază militară ucraineană de lângă Feodosia, în Crimeea, într-o operațiune în care mai mulți marinari ucraineni au fost răniți, iar între 60 și 80 au fost capturați, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cât te costă să faci un acoperiș de casă în 2025. Prețurile îi pot ustura la buzunare pe mulți români care voiau să facă reparații
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Serialul fenomen revine pe Netflix. Peripețiile oamenilor singuri, aflați în căutarea dragostei
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Schimbări în curriculumul liceal: Dezbatere și flexibilitate în deciziile educaționale
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România