„Consiliul pentru securitatea națională și apărare (organism consultativ pe lângă președinție) a ordonat Ministerului Apărării redislocarea unităților militare care se află în Crimeea„, a specificat Turcinov, în deschiderea lucrărilor comisiei de coordonare a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), la care participă reprezentanți ai tuturor facțiunilor parlamentare, scrie Agerpres.
În plus, Consiliul Apărării a cerut cabinetului de miniștri să organizeze evacuarea membrilor familiilor militarilor din Crimeea, întrucât există un pericol real pentru viața și sănătatea lor.
Ucraina își retrage forțele din Crimeea în fața amenințărilor și presiunii exercitate de Federația Rusă, a declarat Turcinov, citat de Reuters, vorbind în parlament după ce trupe ruse au luat cu asalt, luni dimineață, o bază-cheie a marinei ucrainene lângă Feodosia, încoronând preluarea treptată a facilităților militare ale Ucrainei în peninsulă.
În ajun, comandantul-șef al marinei ucrainene, contraamiralul Serghei Gaiduk, declarase că, în acest moment, problema retragerii unităților militare ale Ucrainei din Crimeea nu se află ‘pe agendă’, potrivit Interfax-Ukraina.
Astfel, anunțul lui Turcinov marchează o schimbare în poziția autorităților ucrainene care au autorizat anterior armata să tragă pentru a apăra bazele din Crimeea, ocupată de mai mult de trei săptămâni de către trupele ruse, notează France Presse.
La 21 martie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat comandantului Flotei Rusiei din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol, să asigure un coridor de retragere din Crimeea pe teritoriul Ucrainei continentale pentru unitățile de pușcași marini, care deciseseră să-și continue serviciul în armata Ucrainei.
În același timp, ministrul ucrainean al apărării Igor Teniuh a afirmat că, în pofida tuturor obstacolelor și presiunii, militarii ucraineni sunt loiali jurământului dat, nu răspund la provocări și nu recurg la armele din dotare, deși un astfel de ordin l-a dat chiar el.
Forțele ruse și proruse au confiscat în ultimele zile mai multe nave ale flotei ucrainene, dintre care cele mai multe își au baza în porturile din peninsulă.
La 19 martie, executivul de la Kiev a aprobat un plan de evacuare a ucrainenilor din Crimeea, care a fost alipită la Rusia în urma unor proceduri care s-au încheiat vineri prin promulgarea de către președintele rus Vladimir Putin a tratatului semnat de el și liderii proruși ai peninsulei — în ciuda sancțiunilor și protestelor occidentale.
Forțele ruse au luat cu asalt, luni în zori, o bază militară ucraineană de lângă Feodosia, în Crimeea, într-o operațiune în care mai mulți marinari ucraineni au fost răniți, iar între 60 și 80 au fost capturați, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.