Ministrul ucrainean al Apărării Stepan Poltorak a răspuns denunţând o ”nouă minciună, un nou fake” emis, în opinia sa de Rusia, potrivit agenţiei de presă Interfax Ucraina.
În baza unor documente clasificate până acum drept ”secret al apărării”, provenind de la producătorul rachetei, arnata rusă a dat asigurări, luni, într-o conferinţă de presă, că aceasta a fost ”asamblată pe 24 decembrie 1986 şi livrată cu trenul” unei unităţi militare sovietice din vestul Ucrainei, potrivit news.ro.
”După prăbuşirea Uniunii Sovietice, racheta nu a fost repatriată pe teritoriul rus şi a fost încorporată în armata ucraineană”, a adăugat generalul Nikolai Parşin, care conduce divizia însărcinată cu rachete în cadrul armatei ruse. ”Importanţa acestor decoperiri ne-a determinat să luăm decizia fără precedent de a declasifica aceste documente”, a spus el. Aceste informaţii au fost trimise anchetatorilor internaţionali însărcinaţi să facă lumină în acest caz, a adăugat el, potrivit news.ro.
Avionul companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât deasupra estului separatist prorus al Ucrainei pe 17 iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane de la bord – majoritatea olandezi – au murit.
Armata rusă a respins deja, în mai multe rânduri, concluziile anchetatorilor internaţionali care au identificat racheta ca provenind de la o brigadă antiaeriană de la Kursk, în vestul Rusiei. Potrivit anchetei penale internaţionale, sistemul de rachetă a fost trimis din Rusia, după care a fost operat de pe teritoriul estului Ucrainei, aflat sub controlul separatiştilor proruşi.
Într-un comunicat, anchetatorii din cadrul Comisiei Internaţionale (JIT) au anunţat că ”au luat notă” de aceste informaţii şi au dat asigurări că această comisie le va ”studia cu atenţie (…) imediat ce Fedeaţia rusă le va pune la dispoziţia JIT”, potrivit news.ro.
”Până în prezent, JIT a analizat cu atenţie toate informaţiile produse de Rusia şi a ţinut cont de ele în ancheta sa. S-a arătat deja că informaţiile furnizate de Ministerul rus al Apărării cu privire la mai multe puncte (…) erau în fapt incorecte”, se arată în comunicat.
În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a denunţat înregistrări ”video trucate” difuzate pe Internet în care este acuzată armata rusă, potrivit news.ro.
Mai multe înregistrări video cu bateria de rachete de tip Buk, în timp ce aceasta circula pe teritorii aflate sub controlul separatiştilor, în zilele de dinaintea prăbuşirii, au fost difuzate după ce au fost culese de site-ul Bellingcat, specializat în colectarea şi analizarea de informaţii disponibile pe reţele de socializare.
”Experţi înalt calificaţi au analizat aceste înregistrări video şi au arătat că ele erau trucate”, a declarat Konaşenkov, afirmând că unele nu respectă regulile perspectivei.
Autorităţile ruse au propus în mai multe rânduri teorii, după tragedie, cu scopul de a explica cauzele prăbuşirii, între care implicarea unui avion de vânătoare ucrainean.