‘Nu este exclusă adoptarea unei declaraţii de către Rada Supremă, în baza căreia să se formeze un grup din reprezentanţii tuturor facţiunilor parlamentare, care să avanseze propunerea suspendării operaţiunii antiteroriste în cazul în care teroriştii vor depune armele şi vor elibera ostaticii pe care îi deţin‘, a afirmat Turcinov, indicând că respectiva chestiune a fost examinată în cadrul acestui Consiliu de coordonare.
‘Suntem pentru rezolvarea problemelor în mod paşnic cu cei care sunt dispuşi să coopereze, să negocieze, să dialogheze. Noi ducem un astfel de dialog’, a subliniat preşedintele interimar, avertizând totodată că ‘cei care duc un război împotriva Ucrainei vor primi o ripostă adecvată’.
‘Amintesc încă o dată: operaţiunea antiteroristă se duce pentru a-i proteja pe cetăţenii Ucrainei de cei care ucid, care jefuiesc, care răpesc persoane, care cu arma în mâini luptă împotriva Ucrainei’, a reiterat Oleksandr Turcinov.
Înainte de aceasta, liderul Partidului Comunist din Ucraina, Petro Simonenko, a cerut oprirea urgentă a operaţiunii speciale şi retragerea fără întârziere a trupelor guvernamentale din regiunile Lugansk şi Doneţk.
Parlamentarul Mykola Levcenko, din partea Partidului Regiunilor, a cerut ca în timpul negocierilor de pace operaţiunea antiteroristă să fie oprită, iar Garda Naţională şi batalionul ‘Nipru’ să fie desfiinţate.
O primă masă rotundă, cu participarea unor politicieni de marcă, miniştri ai actualului cabinet de la Kiev, a foştilor preşedinţi Leonid Kravciuk şi Leonid Kucima a avut loc miercuri, într-o încercare de dezamorsare a situaţiei din sud-estul Ucrainei, în perspectiva alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai.
În contextul acestei încercări de a înfiripa un dialog de reconciliere, pe fondul controversatului referendum privind autodeterminarea la Doneţk şi Lugansk, trupele guvernamentale au continuat ofensiva în est, unde întâmpinau rezistenţă din partea forţelor de autoapărare.