”Scopul final este (…) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a insistat numărul unu nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA, părând să ignore comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza.
Reacţionând faţă de un tir de rachetă cu rază de acţiune ”intermediară” al Phenianului deasupra Japoniei, vineri dimineaţa, Consiliul s-a reunit de urgenţă vineri după-amiaza, la New York, cu uşile închise.
Comunicatul final denunţă clar ”acte scandaloase” şi ”extrem de provocatoare” ale Coreei de Nord, căreia îi cere să le ”oprească imediat”.
”Aceste acţiuni nu sunt doar o ameninţare la adresa regiunii, ci a tuturor tuturor statelor membre ONU”, continuă Consiliul, referindu-se la acest ultim tir de rachetă, dar şi la al şaselea test nuclear al regimului stalinist de pe 3 septembrie.
Cu toate acestea Kim exclude să-şi întrerupă programele balistic şi nuclear. Liderul nord-coreean a apreciat astfel, potrivit KCNA, că acest tit al unei rachete de tip Hwasong-12, vineri dimineaţa, a fost un succes şi a promis să sporească ”capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.
”SCOP APROAPE ATINS”
În opinia lui David Wright, un fizician de la asociaţia Union of Concerned Scientists, ”Coreea de Nord a demonstrat că poate să atingă Guamul (unde Washingtonul deţine instaaţii militare strategice) cu una dintre rachetele ei, chiar dacă încărcătura (rachetei) nu este cunoscută” şi nici precizia acesteia.
”Nordul transmite următorul mesaj: «nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt goale”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul.
”Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a insistat Kim sâmbătă penru KCNA. ”Ar trebui să le arărăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în pofida sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”.
În urma ultimului test nuclear de la 3 septembrie – o bombă cu hidrogen suficient de miniaturizată cât să fie pusă într-o rachetă potrivit Phenianului -, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, luni, a opta serie de sancţiuni economice impuse Coreei de Nord.
De această dată, comunitatea internaţională a optat pentru o limitare a exporturilor de petrol şi a produselor rafinate către Nordul peninsulei şi interzicerea achiziţionării de textile nord-coreene.
Însă nimic nu pare să-l calmeze pe liderul nord-coreean, hotărât mai mult ca niciodată să se doteze cu arma nucleară.