În cursul acestui interviu realizat de către televiziunea finlandeză Yle la Mostar, în Bosnia, unde se află la studii, Kim Han-sol poartă o conversaţie calmă în engleză cu fostul subsecretar general al ONU Elisabeth Rehn.
Purtând ochelari cu o ramă de culoare închisă şi un piercing la ureche, Kim Han-sol vorbeşte despre prietenia sa cu unii studenţi americani şi sud-coreeni, în pofida istoriei şi contextului geopolitic, exprimându-şi speranţa într-o reunificare a peninsulei coreene.
Născut în 1995 la Phenian, el rememorează copilăria solitară pe care a petrecut-o în cea mai mare parte a timpului cu familia mamei sale, departe de nord-coreeni şi de bunicul său, Kim Jong-il, decedat în decembrie, pe care nu l-a întâlnit niciodată.
„Am vrut mereu să îl întâlnesc, deoarece vroiam să ştiu ce fel de persoană era. Îl aşteptam (…) până a murit, sperând să vină să mă vadă, deoarece nici măcar nu eram sigur că ştia că exist”, a mărturisit tânărul într-o engleză fluentă.
Kim Han-sol este strănepotul lui Kim Il-sung, aflat la putere din 1948 şi până la moartea sa, în 1994, nepotul lui Kim Jong-il şi al actualului lider nord-coreean Kim Jong-un.
Tatăl său, Kim Jong-nam, fiul mai mare al lui Kim Jong-il, era prezentat la sfârşitul anilor ’90 ca succesor al acestuia la putere, dar a căzut în dizgraţie în 2001, după ce a încercat să pătrundă pe teritoriul Japoniei cu un paşaport fals, încercând să viziteze Disneyland.
Familia acestuia a părăsit, ulterior, Coreea de Nord, locuind în prezent în oraşul chinez Macao (sud), cunoscut pentru cazinourile sale.
„Tatăl meu nu era interesat de politică”, lăsându-i drumul deschis fratelui său mai tânăr Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani, a dat asigurări Kim Han-sol.
„Nu ştiu de ce a devenit (la rândul său) un dictator”, spune el despre unchiul său. „A fost ceva între el şi bunicul meu”, adaugă Kim Han-sol.
Interviul, difuzat de Yle la 15 octombrie, a fost postat online pe YouTube.