De curând, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeo, la doar patru luni de când a preluat mandatul, a anunțat că vrea să discute cu Kim Jong-un despre renunțarea la arsenalul nuclear. Concret, liderul sud-coreean este gata să ofere sprijin financiar vecinilor, pentru ca aceștia să renunțe la bombele cu potențial apocaliptic.
Așa cum era de așteptat, nord-coreenii au refuzat categoric. Răspunsul a venit din partea surorii dictatorului de la Phenian, Kim Yo Jong. În opinia acesteia, președintele Coreei de Sud ar trebui „să-și țină gura închisă”.
„Ar fi fost mai favorabil pentru imaginea sa să-și închidă gura în loc să vorbească prostii, deoarece nu are nimic mai bun de spus”, a comentat Kim Yo Jong, pentru agenția de presă de stat.
Jong a mai transmis că Yoon „e cu adevărat simplu și copilăros” din moment ce crede că relația dintre cele două state s-ar putea schimba, în baza acestei condiționări, renunțarea la arsenalul nuclear.
„Nimeni nu-și dă la schimb destinul pentru o prăjitură de porumb”, a adăugat sora lui Kim Jong-un.
În replică, ministrul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de relațiile cu Coreea de Nord, a calificat comentariile de la Phenian drept „foarte lipsite de respect și indecente”.
Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace țări din Asia, în timp ce Coreea de Sud una dintre cele mai dezvoltate. Cei din urmă se pot mândri cu un puternic progres economic și tehnologic, însă din punct de vedere demografic, situația este la pământ. Rata natalității este de sub 1%.
De partea cealaltă, Coreea de Nord este unul dintre cele două state ale lumii care dețin arme nucleare. Rusia este cel mai puternic stat din acest punct de vedere, cu aproape 6.400 de focoase, urmat îndeaproape de SUA, cu în jur de 5.800. La mare distanță urmează China – 320 de bombe în dotare, Franța – 290, Marea Britanie – 215, Pakistan – 160, India – 150, Israel – 90 și Coreea de Nord – 40.
Coreea de Sud este susținută de SUA și aliații occidentali, iar Coreea de Nord e un aliat la Rusiei.