„Dacă nu aş fi dispus să fac acest lucru, nu aş fi aici chiar acum”, a afirmat Kim, fiind întrebat de un reporter dacă este pregătit să renunţe la arsenalul său nuclear.
Trump a completat: „Acesta cred că este cel mai bun răspuns pe care l-aţi auzit vreodată”.
Kim nu a oferit mai multe detalii privind ce ar însemna „dezarmarea nucleară” însă când a fost întrebat dacă este pregătit să ia măsuri concrete, Kim a afirmat că tocmai a discutat despre acest lucru cu Trump.
„Sper că ne veţi acorda mai mult timp pentru a discuta. Chiar şi un minut este preţios”, a declarat el.
SUA doresc ca Nordul să renunţe complet la arsenalul său nuclear, în timp ce Phenianul cere ca Washingtonul să renunţe la aşa-zisa „umbrelă nucleară” asupra Coreei de Sud, o asigurare prin care SUA se angajează să protejeze Sudul.
În Singapore, în iunie 2018, cei doi s-au angajat să acţioneze pentru dezarmarea nucleară şi pacea permanentă în Peninsula Coreeană. Războiul Coreean (1950-1953) nu s-a încheiat oficial, cele două părţi ajungând la o încetare a ostilităţilor, însă un acord de pace oficial nu a fost semnat niciodată.
Întâlnirea din Singapore – prima dintre un preşedinte american aflat în funcţie şi un lider nord-coreean – s-a încheiat într-o notă pozitivă însă nu au fost înregistrate de atunci progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezarmarea nucleară a Nordului.
Trump a subliniat la începutul celei de-a doua zi a summit-ului de la Hanoi că discuţiile privind dezarmarea nucleară nu ar trebui grăbite.
„Am spus de la început că viteza nu este importantă pentru mine. Apreciez lipsa testelor de rachete nucleare”, a afirmat Trump înainte de o discuţie între patru ochi cu Kim.
„Eu şi Kim dorim să ajungem la un acord corect”, a adăugat el.
Kim, întrebat de un reporter cât de optimist este în privinţa unui acord, a răspuns, printr-un translator: „Este prea devreme ca să ne dăm seama, dar nu aş spune că sunt pessimist. Din ce simt acum, am un sentiment că vor ieşi rezultate bune”, a afirmat Kim, în ceea ce este considerat a fi primul său răspuns dat vreodată unui jurnalist străin.
„Trebuie să fie oameni care ne văd cum ne simţim bine, ca o scenă dintr-un film fantasy. Am făcut multe eforturi şi este timpul să arătăm rezultatele”, a afirmat Kim.
Trump, întrebat fiind dacă discută şi despre drepturile omului cu Kim, a răspuns că se discută „despre tot”.
Cei doi lideri au luat o pauză de la discuţii după aproximativ o jumătate de oră pentru a se plimba în curtea hotelului. Trump şi Kim vor participa mai târziu joi la o „ceremonie de semnare a unui acord” iar la ora locală 15530 (10:30 ora României), Trump va organiza o conferinţă de presă.