Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pe lângă respectarea măsurilor de distanţare, igienă personală, portul corect al măştii, vaccinarea anti-COVID este importantă pentru că previne apariţia de forme severe şi decesele.
De asemenea, Alexandru Rafila a recomandat testatea populaţiei la primele simptome de boală şi declararea imediată a rezultatului pozitiv la medicul de familie. Mai mult, ministrul Sănătăţii le-a cerut românilor să nu se trateze după ureche, ci să urmeze tratamentele prescrise de medic.
„Discutaţi imediat cu medicului de familie pentru testare şi îndrumare. Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale,care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic”, a declarat Alexandru Rafila.
Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă cum va gestiona România valul cinci al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown”
Ministrul Sănătăţii le-a recomandat românilor să aibă în casă termometru şi pulsoximetru.
„Dotaţi-vă cu termometru şi pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate, dacă sunteţi pozitiv COVID-19”, a mai spus Rafila.
Citeşte şi: Scenariul autorităţilor pentru valul 5: Peste 25.000 de cazuri COVID pe zi peste o lună – DOCUMENT OFICIAL
De asemenea, ministrul Sănătăţii a făcut o serie de recomandări pentru angajaţi şi angajatori.
„Efectuaţi triajul zilnic al angajaţilor. Monitorizaţi permanent starea de sănătate a angajaţilor. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi. Organizaţi programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune. Încurajaţi munca la domiciliu (telemuncă). Puneţi la dispoziţia angajaţilor măşti, dezinfectante şi asiguraţi curăţenia şi aerisirea periodică a spaţiilor de lucru. Încurajaţi vaccinarea angajaţilor. Revizuiţi Planul de continuare a activităţii pentru limitarea efectelor absenteismului masiv”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.