PANDEMIE CORONAVIRUS. La ora actuală, capacitățile ATI din România sunt ocupate la nivel de puțin peste 15 la sută, ceea ce este bine pentru sistemul sanitar. Pentru a proteja în continuare sistemul, trebuie să ne obișnuim că în cazurile ușoare pacienții vor rămâne acasă și vor trebui respectate anumite reguli. Important în această situație este a avea la îndemână un kit de supravieturie pentru COVID-19, atunci când este tratabil fără spitalizare.
Discuția pe acesta tema a fost deschisă de jurnaliștii americani de la Wall Street Journal, care au contactat medici specialiști din mai multe țări. Ideile inițiale au fost completate și adaptate de către jurnaliștii din fiecare țară, în funcție de evoluțiile la zi din teren și zona de cercetare.
Regula de baza este că pacientul să fie izolat și să aibă camera lui, de preferat – dacă există posibilitatea- și o camera de baie în care să aibă acces doar el.
Până se vor lămuri părerile medicilor – care în ultimele zile spun că virusul nu s-ar transmite totuși prin suprafețe – vom considera mai sigură varianta inițială, prin care trebuie să evităm contactele cu suprafețele comune în cazul unui bolnav de COVID-19 în casă.
Bolnavul trebuie izolat într-o cameră, este necesar să poarte mască și mănuși când iese din cameră pentru a merge doar la baie. Atenție la dezinfectarea clantelor și a traseului până la baie. Masa o va primi în cameră de la un membru al familiei, echipat cu mănuși, masca și ochelari sau vizor transparent. Mănușile se aruncă după folosire, iar măștile este de preferat să fie de tip nk95 – cu protecție sporită – și care pot fi folosite mai mult timp, nu o singură dată.
Pentru baie :
-ceilalți membri ai familiei își retrag lucrurile din baie și vin cu ele doar când este nevoie : prosoape, periuțe de dinți șamd
– bolnavul folosește doar WC-ul și chiuveta, iar acestea se dezinfectează de fiecare dată
– pentru bolnav, în loc de prosoape clasice se recomandă folosirea prosoapelor de hârtie care se vor arunca după folosire
– bolnavul va avea în camera șervețele uscate pentru strănut și tușe și umede pentru a mai putea șterge suprafețele
– săpun pe cât posibil antibacterian
– detergent pentru rufe și vase cu variante de clor adăugat
– pastile cloramina pentru dezinfectarea suprafețelor
-dezinfectatnt pentru mâini și suprafețe
– peria de unghii este importantă în acesta perioada, curățarea fiind necesară cât mai des
Pentru masă, bolnavul va folosi tacâmuri și farfurii separate sau de preferat de unică folosință; ceilalți membrii ai familiei își vor păstra separat tacamurile și veselă în acesta perioada
Pentru medicamentele de bază și echipamente medicale – în afară desigur de ce recomandă medicul de familie care asigura primul filtru al pacienților ce pot stă la domiciliu sau necesită internare – este bine să avem în casă:
– Sirop/dropsuri pentru căile respiratorii
– Paracetamol sau alt medicament similar (antibioticul nu prea are efect în acest caz)
– Termometru
– Antitermice
– Eventual un oximetru care poate măsură nivelul de oxigen în sânge
– Tensiometru, mai ales pentru cei care suferă de afecțiuni cardiace
– Vitamina C cu eliberare treptată sau suplimente alimentare pentru creșterea imunității pe baza de vitamina C, zinc , selenium, magneziu; pentru suplimente este bine să consultăm medicul curant, pentru că o imunitate în exces generează o reacție neadecvată a organismului față de Covid-19
Pentru bolnav și cei din jurul lui este foarte importantă hidratarea – să nu uităm de cei minimum doi litri de apă pe zi – și aportul de proteine care ajută organismul în acesta perioada.
Tratamentul la domiciliu îl va stabili medicul, dar este bine să fim pregătiți, mai ales dacă locuim singuri și nu vom mai avea timp să mergem în oraș pentru a compune kitul de supraviețuire.