Kiwi, fructul bogat în vitamina C care te ajută să ai un somn profund. Bolile pe care le ține la distanță

Kiwi e un fruct bogat în vitamina C care te ajută să ai un semn odihnitor. Dacă aveți probleme cu somnul ar fi bine să-l consumați chiar înainte de culcare.
Filip Stan
28 ian. 2022, 08:31
Kiwi, fructul bogat în vitamina C care te ajută să ai un somn profund. Bolile pe care le ține la distanță

Pe lângă vitamina C, kiwi conține și vitaminele A, E, K, minerale, potasiu, calciu, magneziu, fosfor. Mai mult, fructul conține și o cantitate ridicată de fibre.

Are acea culoare verde intens și un gust acrișor care face kiwi să fie folosit deseori pentru decorarea a tot felul de deserturi. El poate fi consumat și în salate de fructe sau simplu.

E o sursă foarte bună de serotonină, o substanță ce stimulează somnul. S-au făcut multe studii de-a lungul timpului care concluzionează că fructul contribuie la un somn bun și crește numărul de ore total de somn.

Dacă mănânci kiwi înainte de culcare reușești să adormi mai repede, nu te mai trezești pe parcursul nopții și ai un somn profund. Poate fi considerat un fel de sedativ natural, având în vedere faptul că conține flavonoizi. Substanțele reglează activitatea centrilor din creier ce coordonează somnul.

De asemenea, kiwi protejează ochii de degenerare, de cataractă și alte afecțiuni oculare.

Cum spuneam, conține și o cantitate mare de vitamina C care ajută la sinteza de colagen, menținând pielea fermă. Vitamina E din fruct ajută la reducerea ridurilor fine deja existente și previne apariția altora noi. Are și o cantitate ridicată de antioxidanți cu un rol puternic anti-îmbătrânire. Cantitatea mare de vitamina C și antioxidanți pe care le conține kiwi poate ajuta la tratarea persoanelor cu astm. Un studiu din 2000 a constatat că a existat un efect benefic asupra funcției pulmonare în rândul celor care au consumat regulat aceste fructe proaspete.

Acest fruct conține o mulțime de fibre, care sunt foarte bune pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, kiwi conțin o enzimă proteolitică numită actinidină care poate ajuta la descompunerea proteinelor. Un studiu a descoperit recent că extractul de kiwi care conține actinidină a îmbunătățit foarte mult digestia majorității proteinelor.

Alte beneficii ale consumului de kiwi

  • Dacă suferi de constipație sau de retenție de apă, consumul regulat de kiwi are atât un efect laxativ, cât și un efect diuretic și depurativ asupra colonului.
  • Kiwi este un fruct proaspăt și delicios, care iți dă energie. Mineralele pe care le conține ajută organismul să depășească starea de letargie și chiar te ajută să lupți contra depresiei.
  • Studiile au arătat că un consum de kiwi, ca parte dintr-o dietă sănătoasă, îmbunătățește circulația sângelui, reduce nivelul colesterolului și reglează tensiunea arterială.

Contraindicații

  • Chiar și având numeroase beneficii, fructul kiwi are și câteva contraindicații. Unele persoane sunt alergice sau au o intoleranță, semințele din kiwi pot cauza probleme în cazul persoanelor care suferă de diverticulită și, dacă este consumat în exces, poate provoca probleme la nivel intestinal, tocmai pentru că are un efect laxativ.
  • Kiwi poate provoca reacții alergice. De aceea este important să fim atenți atunci când mâncăm acest fruct, pentru că multe persoane care l-au consumat în cantități mari au raportat diferite tipuri de alergii.
  • Roșeață și umflături. Potrivit studiilor, există dovezi care arată că un consum excesiv de kiwi poate duce la umflături, ca rezultat al acumulării de lichide. Anafilaxia (o reacție alergică severă, care survine brusc) poate, de asemenea, să se declanșeze la persoanele care mănâncă prea mult kiwi. Erupțiile, roșeața pe piele și urticaria sunt, de asemenea, comune în cazul consumului excesiv, care poate provoca și iritații locale la nivelul gurii.

Citește și Fructul care îţi creşte IQ-ul se găseşte în orice supermarket. Câte trebuie consumate pe zi

Citește și Câtă mămăligă putem mânca, să nu ne îngrăşăm? Mihaela Bilic vorbeşte despre acest aliment

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce bani trebuie declaraţi la ANAF. Aşa nu vei avea probleme cu legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre