Klaus Iohannis a semnat decretul, schimbare importantă pentru studenţii din străinătate şi pentru angajaţi

Legea iniţiată de senatorii Robert Cazanciuc (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL) completează în acest sens articolul 38 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
Alina Costache
11 oct. 2024, 15:34
Klaus Iohannis a semnat decretul, schimbare importantă pentru studenţii din străinătate şi pentru angajaţi

Klaus Iohannis a semnat decrete importante înainte de a pleca în weekend pentru a se relaxa la mini-terenurile de golf. Președintele a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 38 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.

Camera Deputaților a adoptat pe 17 septembrie legea prin care absolvenţii români ai unor universităţi din străinătate vor putea profesa în România, în specialitatea studiilor, fără niciun fel de restricţie.

Potrivit noii legi, pentru profesiile de auditor financiar, avocat, expert contabil şi contabil autorizat cunoaşterea dreptului român se face prin examen de admitere în profesia respectivă.

Legea iniţiată de senatorii Robert Cazanciuc (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL) completează în acest sens articolul 38 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.

Victor Ciutacu îi numără lui Iohannis terenurile de golf: Vila Lac 3 ar trebui redenumită Vila Lac „Trei Găuri”

„Până azi eram în situaţia absurdă ca tinerii români care doreau să se întoarcă acasă să fie nevoiţi să apeleze la instanţele de judecată pentru a putea profesa în domenii certificate de cele mai prestigioase universităţi din lume. Iniţiativa legislativă restabileşte normalitatea şi înlătură inechităţile care îi împiedică acum pe studenţii români să intre într-un corp profesional din ţară şi să profeseze pe baza diplomei de absolvire din străinătate recunoscute de Ministerul Educaţiei”, a scris Cazanciuc, pe Facebook, în ziua adoptării legii.

El a explicat că, până acum, profesiile reglementate stabileau prin norme proprii condiţii de admitere în profesie care de multe ori adăugă elemente în plus faţă de actul normativ de bază, cum ar fi dovada efectuării unor cursuri.

„Prin modificarea legii se elimină barierele artificiale în calea tinerilor români de mare valoare care doresc să se întoarcă în România pentru a trăi împliniţi acasă şi a contribui la dezvoltarea ţării şi la conectarea ei la cele mai importante valori şi tehnologii”, a mai arătat senatorul PSD.

Patronii care nu plătesc salariile la timp vor primi amenzi de până la 10.000 de lei. Ce spune legea promulgată de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni Legea nr. 117/2021, care modifică și completează Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), conform unui comunicat emis de Administrația Prezidențială. Această lege introduce sancțiuni severe pentru angajatorii care întârzie plata salariilor fără motive justificate, aceștia riscând amenzi de până la 10.000 de lei.

Noile modificări legislative au ca scop combaterea muncii part-time declarate necorespunzător și a fenomenului cunoscut sub denumirea de „plată la pic.” Legea definește „munca subdeclarată” ca fiind plata unui salariu net mai mare decât cel declarat în statele de plată și în documentele transmise autorităților fiscale, precum declarațiile lunare pentru contribuții sociale și impozite.

Legea prevede sancțiuni clare pentru întârzierea plății salariilor și alte încălcări ale Codului Muncii:

  • Angajatorii care depășesc timpul de muncă stabilit în contractele part-time riscă amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru fiecare salariat afectat, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei.
  • Acordarea unui salariu net mai mare decât cel declarat în statele de plată poate atrage amenzi între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare angajat aflat în această situație, cu un plafon maxim de 100.000 de lei.
  • Întârzierea plății salariilor cu mai mult de o lună de la data stabilită în contract sau regulamentul intern se sancționează cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat neplătit, cu excepția cazurilor în care angajato

DailyBusiness
Mircea Geoană ripostează dur la adresa Austriei: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”
Spynews
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care se ridică de la zi la zi. E cel mai bogat din țară, se construiește pe bandă rulantă și sunt mai mulți angajați decât locuitori. Până și biserica are acoperișul poleit cu aur
Capital.ro
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la 19 ianuarie 2033!
Playtech.ro
Cum arăta Anca Țurcașiu la 17 ani. Imaginea a șocat, e de NERECUNOSCUT
DailyBusiness
Tronsonul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. , aproape finalizat!
Adevarul
Anunțul Bruxelles-ului după ce Austria a pus din nou frână aderării României la Schengen
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi întreținut relații cu: Gigi Becali, Giovanni Becali, Cristi Borcea, Florin Răducioiu: „Nu mai stăm să ne certăm”
Spynews
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Evz.ro
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Diana Enache s-a despărțit de Ionuț Vântu, la un an după ce au devenit părinți! Prima reacție
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se alimentează cardurile. 3.500 de lei net, plătiți lunar. Ce români îi pot primi
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Poluarea fonică din București: zonele cele mai afectate și măsuri de protecție
MediaFlux
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător