Klaus ​Iohannis, la Centrala de la Cernavodă: România are potențial de a deveni un hub european în domeniul energiei

​Klaus Iohannis a ajuns joi la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (CNE) cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.
Alina Andrei
07 oct. 2021, 12:20
Klaus ​Iohannis, la Centrala de la Cernavodă: România are potențial de a deveni un hub european în domeniul energiei

România are potențial de a deveni un hub european în domeniul energiei, este de părere preşedintele Klaus Iohannis. Într-un discurs susţinut cu ocazia vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (CNE), şeful statului a afirmat că România poate deveni un exportator net de energie în regiune.

„Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securității energetice pe plan național și regional.

Țara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacități energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi și moderne. Și ne dorim ca investițiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din țara noastră.

România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, iar acest potențial trebuie fructificat cu hotărâre și responsabilitate.

Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României și să devenim un exportator net de energie în regiune”, a spus Klaus Iohannis, la Cernavodă.

Citeşte şi: Romgaz şi ExxonMobil au prelungit cu o lună acordul de exclusivitate pentru negocierea privind achiziţia participaţiei din proiectul de gaze cu OMV Petrom din Marea Neagră

Klaus Iohannis: Un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară

„Acum jumătate de secol, România începea să scrie istorie în cercetarea din domeniul energiei nucleare la nivel european. Astăzi, suntem în momentul în care trebuie să ne gândim la viitor, la explorarea mult mai ambițioasă a oportunităților pe care le avem în acest sector.

Cercetarea tehnologică în energetica nucleară desfășurată de specialiștii români are locul său de cinste la nivel european și chiar mondial. Prin proiectele institutelor de specialitate din țara noastră, sectorul energiei nucleare a înregistrat progrese considerabile.

În baza unei tradiții solide de aproape 50 de ani în sectorul energetic nuclear, România face o opțiune fermă din dezvoltarea energiei nucleare, o energie curată și sigură, o soluție sustenabilă pentru securitatea noastră energetică.

În România, energia nucleară asigură aproape 20% din producția internă. Cu alte cuvinte, un bec din 5 este aprins cu energie nucleară. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susținem 11.000 de locuri de muncă în producție, cercetare, inovație, inginerie, lucrări și producție de echipamente.

Faptul că România are un ciclu nuclear integrat constituie un atu extrem de important. Este un atu semnificativ, care trebuie păstrat, și va trebui să găsim mijloacele prin care să fructificăm avantajele competitive de care noi, ca țară, dispunem în acest domeniu”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Controale de amploare după explozia preţurilor la energie. ANPC: 38 de companii au încălcat legislaţia

De asemenea, şeful statului a reiterat necesitatea realizării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

„Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului și lucrurile încep să se miște în direcția bună.

De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța, cu care avem un parteneriat strategic puternic.

România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU și noile tehnologii.

Opțiunile noastre rămân deschise și examinăm inclusiv cele mai noi inovații din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar și alte tehnologii de ultimă generație care apar în acest sector”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că „din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei”.

„Această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni.

Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri. O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluții comune”, a precizat şeful statului.

Iohannis a afirmat că „în contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică”.

„Totodată, Ordonanța de urgență privind compensarea facturilor clienților casnici este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece. Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice.

Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate și echilibrate, astfel încât situația actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general”, a mai spus Klaus Iohannis, care a atras atenția autorităților cu atribuții în domeniu că „sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Parcul din București în care poți să vezi filme ca la cinema. E gratis, iar cei interesați au parte și de o surpriză aici 
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lunetist SWAT salvează vieți la mitingul lui Donald Trump în Butler, Pennsylvania
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...