reşedintele Klaus Iohannis a trimis joi preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – PÎCCJ și CSM, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte.
„Am solicitat Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte.
Citeşte şi: Klaus Iohannis cere CCR să soluţioneze conflictul juridic după votul pe ridicarea imunităţii lui Dan Şova
Respingerea de către Parlament a cererii de reținere și arestare preventivă a unor deputați sau senatori a condus la un blocaj instituțional care împiedică desfășurarea procedurilor judiciare și înfăptuirea actului de justiție. Prin conflictul apărut astfel între justiție și legislativ se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat„, a postat Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.
Cererea preşedintelui la CCR vine la scurt timp după ce procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut CSM să sesizeze Curtea Constituţională deoarece Senatul nu a adoptat o hotărâre privind admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova.
Solicitarea DNA de arestare a lui Dan Şova a fost respinsă miercuri în Senat pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesar. Aceasta a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri, pentru aprobare.
Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.
Deocamdată, Şova a rămas cu imunitatea la arestare doar pe baza procesului verbal de constatare a rezultatului votului, în Monitorul Oficial nefiind publicată încă vreo hotărâre oficială a Senatului de respingere a cererii DNA.
CITEŞTE ŞI: DNA cere CSM să sesizeze Curtea Constituţională după votul Senatului în cazul Dan Şova
Votul este însă unul controversat, având în vedere că prevederile legale şi constituţionale sunt contradictorii.