Liberalul Dan Mihalache va fi șeful Cancelariei prezidențiale. În campania prezidențială a lui Klaus Iohannis, Mihalache s-a ocupat de strategie, cu precădere de sondajele de opinie, cercetarea de piaţă şi mesajele politice.
Dan Mihalache ocupă în PNL funcţia de Secretar General Adjunct – Analiză politică și comunicare.
Dan Mihalache și-a pierdut, în noiembrie 2012, funcția de secretar general adjunct al Guvernului USL, în contextul acuzațiilor ANI de incompatibilitate, proces ulterior câștigat de Mihalache la ÎCCJ.
Mihalache a fost demis de Victor Ponta după ce a comentat declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american.
„Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu (n.r. șeful ANI), mai bine fără.„, spunea Mihalache.
Între 1994 și 1997, Dan Mihalache a ocupat funcţia de expert guvernamental, consilier al Ministrului pentru Relația cu Parlamentul, iar în anul 1997 a devenit Șef al Departamentului de Analiză Politică al Alianței pentru România.
În perioada 2001-2004, a fost consilier al Primului Ministru în Guvernul României. Din 2004 până în 2008, a deținut un mandat de deputat în Parlamentul României, circumscripția nr. 26, Maramureș. În 2009, a devenit Director de comunicare și strategie în campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu, al cărui consilier politic a devenit începând cu anul 2010.
Începând cu luna iunie a anului 2006, și-a început activitatea de Observator în cadrul Parlamentului European, până în luna ianuarie a anului 2007, când a devenit Membru al Parlamentului European.
În perioadele mai 2011 – mai 2012, noiembrie 2012 – martie 2013, a activat atât ca Secretar General Adjunct, cât și ca Șef al Departamentului de Analiză Politică și Comunicare al Partidului Național Liberal, iar în perioada mai 2012 – noiembrie 2012, a deținut funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului României.
Între 2013 și 2014, a fost atât Secretar General Adjunct, cât și Secretar General în Senatul României. Începând cu luna martie a anului 2014, a devenit Secretar General Adjunct al Partidului Național Liberal și coordonatorul Departamentului de Strategie al PNL.
CE VA FACE DAN MIHALACHE LA COTROCENI
Cancelaria Preşedintelui elaborează şi coordonează agenda de lucru a Preşedintelui României, în colaborare cu departamentele şi compartimentele instituţiei prezidenţiale.
Totodată asigură legătura Preşedintelui României cu instituţiile statului şi cu românii de pretutindeni, în vederea rezolvării tuturor solicitărilor adresate acestuia.
Cancelaria Preşedintelui are în componenţă următoarele structuri:
1) Cabinet Preşedintele României
2) Românii de Pretutindeni
Atribuţii principale:
1) CABINET PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
• Stabileşte agenda Preşedintelui României, în colaborare cu toate departamentele şi compartimentele din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
• Comunică programul Preşedintelui României, departamentelor şi compartimentelor implicate în desfăşurarea activităţilor cuprinse în agenda Preşedintelui. Totodată, departamentele şi compartimentele implicate în acţiuni ce ţin de agenda Preşedintelui, informează Cabinetul de lucru al Preşedintelui asupra tuturor aspectelor legate de organizarea şi desfăşurarea activităţilor cuprinse în agendă.
• Organizează şi întocmeşte, în colaborare cu Compartimentul Protocol calendarul vizitelor în ţară la nivel de şef de stat şi ale Preşedintelui României peste hotare.
• Asigură legătura Preşedintelui României cu instituţiile statului în vederea rezolvării tuturor solicitărilor adresate acestuia.
• Participă alături de Preşedintele României sau în numele acestuia la diferite manifestări.
• Elaborează notele de propuneri pentru marcarea unor date şi momente importante în viaţa social-politică a ţării.
• Aprobă propunerile pentru persoanele care urmează a fi felicitate de Preşedintele României şi răspunsurile la felicitările adresate acestuia cu prilejul Zilei Naţionale, Anului Nou etc.
• Aprobă listele de invitaţi la recepţiile organizate cu prilejul Zilei Naţionale şi cu alte ocazii.
• Transmite Preşedintelui României, în vederea semnării, mesajele Preşedintelui, elaborate de către departamentele şi compartimentele Administraţiei Prezidenţiale.
• Elaborează şi redactează notele de însoţire pentru mesajele semnate de Preşedintele României.
• Înregistrează şi realizează statistica tematică a corespondenţei adresate Administraţiei Prezidenţiale.
• Ţine evidenţa tuturor documentelor intrate şi menţionează locul unde au fost repartizate spre rezolvare sau spre informare.
• Primeşte, înregistrează şi clasează documentele clasificate, secrete şi nesecrete, sosite pe adresa Preşedintelui României.
• Realizează sinteze tematice ale documentelor secrete primite pe adresa Preşedintelui României.
• Repartizează documentele primite pe departamente şi compartimente în funcţie de competenţa acestora şi de natura fiecărui document.
• Întocmeşte şi redactează, adrese, documente şi corespondeţa specială a Preşedintelui României.
• Realizează note, sinteze, rapoarte, analizează diverse documente, la solicitarea Preşedintelui României, în colaborare cu departamentele şi compartimentele de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
• Expediază corespondenţa Preşedintelui României.
• Întocmeşte oricare alte lucrări, dispuse de Preşedintele României.
• Distribuie presa conform graficului de abonamente, începând cu ora 7:00.
• Expediază mesajele semnate de Preşedintele României.
• Gestionează activitatea bibliotecii Administraţiei Prezidenţiale, asigurănd achiţiţionarea şi arhivarea de cărţi şi publicaţii periodice, precum şi activităţile care presupun împrumutarea şi lectura la sală.
• Menţine realaţiile de colaborare cu Biblioteca Naţională, cu Biblioteca Centrală Universitară, cu Biblioteca Academiei pentru obţinerea unor publicaţii sau ale unor programe de prelucrare automată a informaţiilor.
CITEŞTE ŞI Traian Băsescu, lui Iohannis: Vă voi transfera toate dosarele importante
2) ROMÂNII DE PRETUTINDENI
• Asigură legătura Preşedintelui României cu comunităţile româneşti din străinătate şi cooperează în acest sens cu autorităţile publice cu atribuţii în materie, în special cu Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, Comisia pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României şi Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor;
• Elaborează proiecte de poziţie ale şefului statului în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, în corelare cu strategia naţională de apărare şi strategiile de relaţii externe ale României, în cooperare cu instituţiile administraţiei centrale, pentru promovarea acestor poziţii;
• Elaborează documente, sinteze, rapoarte în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni;
• Stabileşte întâlnirile Preşedintelui României cu personalităţi din comunităţile româneşti de peste hotare şi întocmeşte dosarele documentare necesare;
• Participă, pe bază de mandat, la evenimentele organizate de comunităţile româneşti de peste hotare.
Înapoiprezide