Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat desemnarea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier. La rândul său, Florin Cîţu a declarat că desemnarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis îl onorează şi îl încarcă de responsabilitate şi a anunţat că împreună cu Ludovic Orban va demara negocierile pentru a forma o nouă majoritate.
”Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele românilor. Am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mişca lucrurile.Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare”, a declarat preşedintele, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare.
Înaintea anunţului, preşedintele a ţinut să recapituleze pe scurt ”de ce am ajuns iarăşi la consultări şi iarăşi la desemnări”.
”Partidul Naţional Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reuşit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 şi s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislaţia privind alegerea primarului şi a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetăţean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, PSD care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban. A reuşit la momentul respectiv, PSD, să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură prin Parlament”, a relatat Klaus Iohannis.
El a afirmat că a dorit să deblocheze repede situaţia creată, a convocat consultări, a desemnat un prim-ministru şi, ”surpriză neplăcută, PSD a început să tergiverseze procedurile în Parlament”.
”Au trecut cele 15 zile în care conform regulamentului ar fi trebuit să se facă un vot. Nu s-a votat şi atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăşi acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, şi-a depus mandatul şi pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare”, a mai declarat preşedintele înainte de a anunţa desemnarea lui florin Cîţu pentru a forma Guvernul.
Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
UPDATE: Cătălin Predoiu, Marcel Boloş şi Florin Cîţu sunt cele mai vehiculate nume de premieri. Numele ministrului apărării, Nicolae Ciucă, ar fi picat între timp. Înainte de consultările de la Cotroceni, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat întrebat dacă Nicolae Ciucă poate fi o variantă de premier: „Am fost singurul jurnalist care l-a apărat cu pieptul dezgolit, dar nu suntem juntă militară, suntem o țară democratică”. O altă variantă ar fi Bogdan Aurescu, de la Externe.
UPDATE: Victor Ponta este propunerea PRO Romania pentru funcţia de premier. „Am propus un guvern de profesionisti care să se ocupe de probleme României. Ultima dată l-am propus pe Remus Pricopie, care avea susținerea a două partide. În condițiile în care cei de la PSD s-au răzgândit puțin și după deciziile CCR, i-am spus dl. președinte că un candidat capabil să facă un guvern, o majoritate, sunt eu, să fac un guvern pentru a 5 oară. NU cred că ne va face supriza asta”, a spus Victor Ponta, după consultările de la Palatul Cotroceni.
Victor Ponta a adăugat că propunerea a venit din partea colegilor PRO România. „M-au propus colegii mei. Am văzut că a propus PLUS, care nu are niciun parlamentar, noi suntem de 25 de ori mai mari decât PLUS. Eu am făcut de 4 ori majoritate în Parlament, nu sunt genul care să mă dau înapoi. Nu înseamnă că mă duc acasă și aștept să mă sune domnul Iohannis”, a mai spus Ponta.
UPDATE: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.
„Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (…) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen”, a arătat Tăriceanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
UPDATE: PMP l-a propus, miercuri, la consultările de la Cotroceni, pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru, fiind considerat persoana potrivită pentru a strânge o majoritate în Parlament. PMP este de părere că doar un guvern politic poate rezolva problemele României în acest moment.
”Delegaţia PMP a venit în ideea propunerii unei variante constructive pentru că stabiltatea şi predictivilitatea sunt argumentele cele mai importante. Ne aflăm într-o situaţie foarte complicată, economic şi internaţional. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, România are un deficit de 4,6 în afara unui moment de criză”, a spus, miercuri, Cristian Diacolescu, propunerea PMP pentru funcţia de premier, după ieşirea de la consultări.
” Am luat act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. (…) Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL. Când vorbești cu președintele te iei după discuții, nu după senzații. Nu am avut discuții despre alegeri anticipate cu președintele României. Dacă s-ar fi luat act de propunerea și majoritatea făcute de PSD și PRO România, nu am mai fi avut criza actuală. Președintele a decis să prelungească criza”, a declarat Ciolacu.
Delegaţia PSD este formată din: preşedintele interimar, Marcel Ciolacu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, deputatul Mihai Weber şi europarlamentarul Claudiu Manda.
Miercuri, 26.02.2020:
Ora 16.00 – PNL
PNL nu va face nicio propunere de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Decizia a fost luată miercuri, în ședința Biroul Executiv al partidului, potrivit unor surse liberale citate de România TV.
Anterior, Rareş Bogdan anunţa că PNL îl susţine pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier.
Ora 16.30 – PSD
Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a declarat miercuri că social-democraţii vor merge la Cotroceni şi îi vor cere şefului statului să desemneze un prim-ministru independent care să propună miniştri tehnocraţi, până la alegeri, iar dacă va fi cazul, vor face preşedintelui Klaus Iohannis şi o sugestie pentru un astfel de premier.
Ora 17.00 – USR
Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a precizat că reprezentanţii Uniunii vor participa miercuri la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis, menţinând propunerea de prim-ministru – Dacian Cioloş.
Ora 17.30 – UDMR
„Nu ne dorim un guvern tehnocrat, ci un guvern care poate fi tras la răspundere. Şi nu putem susţine ideea alegerilor anticipate decât dacă oamenii se simt în siguranţă, iar sănătatea lor nu este periclitată”, a precizat Kelemen Hunor.
Ora 18.00 – PMP
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este propunerea PMP pentru funcţia de premier, potrivit România TV.
Ora 18.30 – ALDE
Ora 19.00 – Pro România
Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Victor Ponta, menţionând că nu va susţine „un alt Guvern Orban, fără Orban”.
„Acum, sper în ceasul al 13-lea ca preşedintele să numească o persoană profesionistă, nepolitică. Dacă o ţine tot cu PNL şi de data asta, cu USR, cu Băsescu, cine o mai vrea pe acolo, e o mare greşeală. Să pună o persoană nepolitică, un profesionist care să-şi facă o echipă de profesionişti, nu miniştri care în fiecare moment, în loc să muncească pentru transporturi, sănătate, educaţie, se gândesc la partid şi unde îi pune partidul şi să încercăm să ameliorăm, să atenuăm rezultatele crizei în care ne aflăm. Aşa ceva noi, de la Pro România, o să votăm, orice altă formulă.
Ora 19.30 – minorități
Ora 20 – Declarații președinte Klaus Iohannis
Ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a subliniat miercuri că nu i s-a propus să fie prim-ministru, menţionând că nu doreşte nici măcar să comenteze acest lucru.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri că nu intră „sub nicio formă” în politică şi că nu este interesat să fie premier.
„Ştiţi bine răspunsul meu în acest sens. Nu intru în politică sub nicio formă. Nu am discutat cu nimeni ca să fiu eu prim-ministru. Nu mă interesează. Chiar dacă m-au întrebat unii, alţii, nu mă interesează”, a spus Raed Arafat la Senat.