Cererile pentru aprobarea începerii urmăririi penale în cazul foştilor miniştri trebuie aprobate de preşedintele ţării, în acest caz Klaus Iohannis, spre deosebire de cele ale parlamentarilor, legislativul este cel care trebuie să voteze pe marginea ridicării imunităţii parlamentare.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 27 noiembrie 2023, ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu:
– cererea de urmărire penală a domnului Vlad Vasile Voiculescu, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a două infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal și a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 alin. (1) raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal și la art. 309 din Codul penal, toate cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008;
– cererea de urmărire penală a doamnei Ioana Mihăilă, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către aceasta a infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.”, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.
Conducerea REPER a aprobat cererea de autosuspendare din funcţia de membru al Biroului Politic al partidului a Ioanei Mihăilă
Co-preşedintele partidului REPER Dragoş Pîslaru a anunţat că formaţiunea a aprobatm potrivit Statutului, cererea de autosuspendare din funcţia de membru al Biroului Naţional al REPER, în contextul investigaţiei privind achiziţia vaccinurilor, în perioada pandemiei.
„Am ascultat-o ieri pe Ioana, împreună cu echipa de conducere a partidului, şi credem argumentele sale ne fac să credem că şi în acest caz a acţionat profesionist şi cu bună credinţă pentru a salva vieţi. Avem încredere că justiţia va face lumină în acest caz cît mai repede”, a declarat Dragoş Pîslaru, conform comunicatului de presă al REPER.
Ioana Mihăilă a anunţat că a decis să se autosuspende din funcţia de membru al Biroului Naţional al partidului REPER, în contextul anchetei procurorilor DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în perioada pandemiei şi a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrei Justiţiei Aina Gorghiu cererile de urmărire penală pentru ea şi Vlad Vasile Voiculescu.
„Întotdeauna mi-am desfăşurat activitatea cinstit, respectând legea şi interesul public. Am încredere că o anchetă corectă şi transparentă va demonstra aceste lucruri”, a adăugat fosta ministră a Sănătăţii.