Klaus Iohannis a făcut referire, în cadrul discuțiilor, la importanța Parteneriatului Strategic româno-american şi a dat asigurări că România rămâne un aliat NATO de încredere şi un membru al UE care promovează o relaţie transatlantică solidă.
„Preşedintele României a evocat semnificaţia deosebit de importantă a Parteneriatului Strategic româno-american şi a transmis un mesaj ferm privind vocaţia profund euroatlantică a României, ca aliat NATO de încredere şi membru al UE care promovează o relaţie transatlantică solidă şi consistentă.
A evidenţiat faptul că o prezenţă puternică a SUA în regiune, pe toate componentele relevante, este vitală pentru securitatea euroatlantică şi pentru asigurarea unui front comun împotriva influenţelor externe care sunt în dezacord cu valorile democratice„, se arată într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Totodată, preşedintele Iohannis a prezentat evoluţiile interne din România, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, şi măsurile luate de statul român ca urmare a interferenţelor străine în procesele democratice şi a intensificării atacurilor hibride.
La rândul său, senatorul Coons a lăudat modul în care autorităţile din România au gestionat această situaţie dificilă şi fără precedent şi a fost de acord că toate democraţiile sunt expuse riscurilor hibride, fiind necesară o cooperare mai strânsă şi în acest domeniu.
Totodată, oficialul american a salutat nivelul excelent de cooperare politică şi de securitate dintre România şi SUA şi interesul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, ţara noastră fiind unul dintre cei mai de încredere, valoroşi şi apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite.
Senatorul Coons a asigurat că dezvoltarea relaţiei cu România se bucură de sprijin bipartizan în cadrul Congresului SUA şi a făcut referire şi la importanţa acordată securităţii regiunii Mării Negre, inclusiv prin elaborarea Strategiei SUA privind securitatea şi dezvoltarea regiunii Mării Negre (Black Şea Security and Development Strategy), la care şi România şi-a adus contribuţia.
Oficialul american a pus accentul pe impactul strategic al proiectelor comune în domeniul energiei, inclusiv cooperarea nucleară civilă.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea consolidării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, subliniind totodată importanța accederii României în Programul Visa Waiver, o prioritate semnificativă pentru cetățenii români și autoritățile de la București.
În cadrul întrevederii, s-a abordat, de asemenea, subbiectul războiului din Ucraina. Președintele Iohannis a accentuat importanța sprijinului multidimensional pentru această țară, punând accent pe etapa de reconstrucție. Șeful statului a dat asigurări că România este pregătită să joace un rol strategic ca nod logistic regional, având în vedere contribuția semnificativă a țării la facilitarea tranzitului de produse ucrainene încă de la începutul conflictului.
De asemenea, cele două părți au adus în discuție și situația vulnerabilă a Republicii Moldova. Klaus Iohannis a atras atenția asupra riscurilor majore cu care se confruntă statul vecin, subliniind necesitatea unui sprijin consistent din partea comunității internaționale, în special în ceea ce priveşte rezilienţa statală şi întărirea securităţii energetice.