Peste 500 de persoane au primit de la IOHANNIS titlul de „Luptător cu Rol Determinant în Victoria Revoluţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” unui număr de 505 persoane. Pe listă se află şi Florentin Scaletchi, condamnat la închisoare, Alexandru Arşinel şi Niculae Dide.
Ionela Marcu
09 sept. 2015, 13:17
Peste 500 de persoane au primit de la IOHANNIS titlul de

Lista celor 505 cuprinde persoanele care, la propunerea Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist, au obţinut avizul Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Printre cei care au primit  titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” se numără Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare, Alexandru Arşinel şi Niculae Dide, Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Theodorescu şi  Dorel Visan.

Calitatea de revoluţionar al lui Alexandru Arşiniel a fost contestată. Împotriva acestuia a fost depusă deja o contestaţie, pe care Comisia Parlamenatară a Revoluţionarilor din Decembrie a considerat-o neîntemeiată.

Arşinel e un impostor, n-a avut nicio treabă cu revoluţionarii care au ocupat clădirea Radioului. A fost adus de acasă în după-amiaza de 22 decembrie 1989, a fost băgat pe o uşă din spate şi a vorbit câteva minute pe post. După aceea a plecat acasă. Nu se poate spune că a avut rol determinant”, susţinea Jan Ciochină.

CITEŞTE ŞI Alexandru Arşinel, contestat de revoluţionari. „Este un impostor….”

Titlul de „Luptător cu Rol Determinant” a fost instituit prin OUG 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoștinței faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Potrivit acestui act normativ, propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de către Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989.

Procedura s-a desfășurat la nivelul instituțiilor abilitate de lege, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalității și oportunității, Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare.

Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a hotarat sa-i reintroduca in plata pe revolutionarii ale caror rente lunare fusesera taiate in 2012 din ratiuni de austeritate, dar si din cauza gravelor nereguli din interiorul acestei bresle.

Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, condamnat la sase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, a fost prins de politisti, in februarie 2013, in sectorul 2 si a fost dus dus in arest, pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea.

Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in cursul anului 2005, in calitate de presedinte al OADO, Florentin Scaletchi ar fi pretins de la o persoana, care ulterior l-a denuntat, suma de 20.000 de euro. Scaletchi ar fi primit, in trei transe, echivalentul acestei sume reprezentand 24.000 de dolari. In schimb, acesta a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fusesera aplicate denuntatorului de catre instanta inferioara, au spus anchetatorii.

Atat la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat fondul acestui proces, cat si la Curtea de Apel Bucuresti, in faza de apel, Scaletchi a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.

In septembrie 2010, ICCJ a decis definitiv casarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti prin care Florentin Scaletchi era condamnat la inchisoare cu executare si trimiterea dosarului acestuia la aceasta instanta, pentru rejudecarea apelurilor.

In decembrie 2011, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile, mentinand astfel condamnarea la sase ani de inchisoare hotarata de Tribunalul Bucuresti in martie 2007.

In urma recursului judecat de instanta suprema, Scaletchi a ramas cu aceeasi pedeapsa.

In septembrie 2010, acelasi Florentin Scaletchi a fost deferit justitiei de procurorii bucuresteni pentru ca a refuzat, in 2008, sa i se recolteze probe biologice, la Institutul Nationale de Medicina Legala (INML), dupa ce a fost prins de politistii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

 

 

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Creatura care și-a făcut apariția în România. Experții spun că ajunge numai accidental în țara noastră, de obicei evadată din grădini zoologice
Capital.ro
Marele actor s-a stins. Toată lumea e în lacrimi: A plecat să danseze printre stele
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Doctoriţa ucisă la Brăila, înmormântată la Chişinău. Fratele ei este un jurist notoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
VACANȚA PE LITORAL TRANSFORMATĂ ÎN COȘMAR: TURIȘTI PĂCĂLIȚI CU OFERTE FALSE DE CAZARE
MediaFlux
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a făcut Thomas Matthew Crooks cu 48 de ore înainte
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'