Artista Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, a subliniat că decorarea vine într-un moment aniversar – 70 de ani de existenţă a teatrului ca instituţie de stat.
„Îmi exprim întreaga recunoştinţă şi vă mulţumesc cu toată sinceritatea pentru distincţia oferită, în primul rând, Teatrului Evreiesc de Stat. Decorarea teatrului (…) vine într-un moment important, într-un moment aniversar: sunt 70 de ani de existenţă a Teatrului Evreiesc de Stat ca instituţie publică de cultură de stat. (…) Artiştii curajoşi au dus mai departe, aşa cum au putut, flacăra, moştenirea tezaurul cultural al limbii idiş. (…) Vă mulţumesc odată în plus pentru această decoraţie şi spun că ea vine într-un moment important şi e bine, e foarte bine că ea vine acum. Sunt momente când, din păcate, o distincţie, o decoraţie, o recunoaştere, o strângere de mână pot să ajungă prea târziu”, a arătat Maia Morgenstern, care a primit Ordinul National „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer.
Ea a amintit că tot miercuri are loc cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST, la care se adună din ce în ce mai numeroşi participanţi pentru a cunoaşte tradiţia şi cultura evreiască. „Reamintesc cu toată dragostea şi durerea ca un pios omagiu numele domnului Rudi Rosenfeld – un stâlp, un pilon al Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, primeşte şi el decoraţia din partea dumneavoastră”, a adăugat artista.
Misiunea de a transmite mai departe arta construcţiei de orgi în România a fost astăzi îndeplinită, a declarat preşedintele Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ernst Leonhardt.
„Cei mai calificaţi doi foşti ucenici au preluat deja acum patru ani atelierul nostru şi îl conduc acum în mod independent. Astfel, ne putem retrage. Scopul proiectului nostru de ajutor pentru ajutorare proprie este atins. România este o ţară foarte bogată din punct de vedere cultural, (…) există şi foarte multe orgi valoroase şi opere istorice din lemn care însă necesită restaurare. Intenţia noastră de a oferi ajutor prin formarea profesională de specialişti s-a putut implementa între timp şi ne putem bucura acum că putem lăsa acum tinerilor noştri urmaşi pentru a continua singuri. În acest timp, noi suntem mândri că am putut contribui la consolidarea punţii dintre România şi Elveţia, nu numai eu care am fost născut în această ţară şi angajat de la început în proiectul nostru, ci noi toţi din fundaţia elveţiană. Am dezvoltat o relaţie strânsă cu frumoasa dumneavoastră ţară, care va continua şi pe viitor”, a declarat Ernst Leonhardt, care a primit „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria E „Patrimoniul cultural naţional”.
Regizoarea Cătălina Buzoianu s-a declarat „foarte fericită” că primeşte această decoraţie alături de buni prieteni. „Sunt foarte fericită, nu numai pentru ceea ce mi se întâmplă, pentru că sunt alături de prieteni buni, cum este Maia, cu care toată viaţa am lucrat şi am fost împreună, şi sunt fericită că fac parte dintr-o asemenea echipă. (…) Să nu uităm că, dacă ţara are 100 de ani, profesia putem spune că are peste o mie. În orice caz, vă mulţumim pentru că existaţi şi pentru că existăm acum, aici, în acest timp alături de dumneavoastră”, a spus Cătălina Buzoianu, care a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor.
Discrusul preşedintelui Klaus Ioahnnis la ceremonia de decorare:
„Distinși membri ai colectivului Teatrului Evreiesc de Stat din București,
Doamnă Cătălina Buzoianu,
Domnule Ernst Leonhardt,
Domnilor deputați,
Domnule ambasador,
Doamnelor și domnilor,
În 2018, România sărbătorește 100 de ani de unitate. Arta a fost întotdeauna și va continua să fie una dintre principalele voci ale unității care se maturizează, de-a lungul generațiilor, în conștiința unei națiuni.
Teatrul are în mod cert un cuvânt important de spus atunci când reflectăm la ce înseamnă să fim împreună, transmițând o moștenire valoroasă și construind, în spiritul acesteia, pentru viitor.
Teatrul Evreiesc, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate teatre din România, a împlinit, la 1 august 2018, 70 de ani de activitate ca instituție de stat.
Teatrul evreiesc, cultivator al limbii și culturii idiș, are o tradiție mult mai veche, de peste 142 de ani, și se leagă de numele celui care a înființat primul teatru evreiesc profesionist din lume, Avram Goldfaden.
România prețuiește valorile acestei culturi, o dovadă fiind și faptul că, prin lege, ziua de 30 mai a devenit Ziua Limbii și Teatrului Idiș.
Decorațiile pe care, în numele Statului Român, vi le-am înmânat astăzi sunt un semn al aprecierii istoriei instituției pe care o reprezentați și căreia i-ați dedicat, cu generozitate și perseverență, arta și talentul dumneavoastră.
Urez viață îndelungată Teatrului Evreiesc de Stat, actorilor săi remarcabili și tuturor celor care îl slujesc și dăruiesc spectatorilor pagini admirabile din dramaturgia evreiască, clasică și contemporană.
Distinsă doamnă Cătălina Buzoianu,
Ați dat un profil cu totul special teatrului românesc, în calitatea dumneavoastră de regizor și de profesor. Ați îndrumat generații de tineri actori, încurajându-i să-și găsească vocația și s-o urmeze, cu fidelitate și profesionalism.
Forța imaginației, căutarea permanentă a autenticității, dar și energia dumneavoastră creatoare, dublată de o permanentă exigență față de propriul teatru, sunt prezente în spectacolele deosebite pe care ni le-ați dăruit de-a lungul anilor.
Vă felicit pentru întreaga dumneavoastră carieră! Nu întâmplător, Festivalul Național de Teatru din acest an, căruia i-am acordat Înaltul Patronaj, vă onorează în mod special.
Stimate domnule Ernst Leonhardt,
Mă bucur să vă pot înmâna astăzi, cu doar câteva zile înainte de aniversarea a 15 ani de activitate a Fundației Elvețiene pentru Orgi din România, Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Ofițer.
Prin activitatea dumneavoastră, desfășurată pe parcursul a aproape 20 de ani în România, ați impulsionat domeniului construcției și restaurării de orgi din România, un domeniu care necesită o pregătire aparte.
Fundația Elvețiană pentru Orgi din România, al cărei președinte sunteți, a contribuit în mod esențial la revigorarea acestui domeniu, care are un rol esențial în păstrarea unui patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă.
Doamnelor și domnilor,
Decorarea dumneavoastră și ceremonia de astăzi au și o valoare simbolică, ilustrând angrenarea României în manifestările Anului European al Patrimoniului Cultural.
Vă felicit și vă doresc să slujiți cu pasiune, mulți ani de acum înainte, cultura din România și patrimoniul cultural european!
Arta are o contribuție majoră la o viață socială sănătoasă, fiind spațiul exprimării libere a celor mai profunde și autentice trăiri. Prin artă, înțelegem mai bine că putem deveni mai bogați spiritual atunci când acceptăm diversitatea.
În anul Centenarului, România a avut de trecut un test important, iar pacea socială a fost afectată de o perioadă de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constituției. Când pacea socială este tulburată, întreaga societate are de suferit.
Dezbaterea din jurul acestui referendum a fost dominată de campanii de dezinformare grave, în care au prevalat discursul urii și chiar accentele extremiste.
Cultura și educația sunt căile principale prin care ne putem proteja în fața încercărilor virulente de manipulare. Numai prin educație și apelul la cultură putem deveni mai toleranți pentru a depăși, cu înțelepciune și maturitate, încercările de dezbinare a societății.
Încă o dată vă felicit și vă mulțumesc tuturor!”